Bezdomovci v Paříži budou v zimě přespávat na radnicích. Oznámila to starostka metropole Anne Hidalgová v rozhovoru pro Le Journal du Dimanche. Podle ní v hlavním městě chybí téměř 3 000 lůžek pro nouzové ubytování. Naopak v Maďarsku jsou radikální a život na ulici tam úplně zakázali. Trestem jsou nucené práce, ale i vězení. 

Paříž přes zimu poskytne bezdomovcům ubytování na několika svých radnicích.

„Chybí nám skoro 3000 míst nouzového ubytování. Zavázala jsem se, že město odvede polovinu práce. Více než 800 míst od února vzniklo v našich prostorách, 700 bude otevřeno do začátku roku 2019. Vytvořit zbývajících 1500 je úkolem státu,“ uvedla Hidalgová.

Ubytovna podle ní vznikne také v historické budově Hôtel de Ville na břehu Seiny, kde pracovníci městské správy sídlí už od 14. století.

Zařízení bude určené pro ženy bez domova a otevřít se má na konci listopadu. Dva sály budovy se promění v přijímací středisko s jídelnou, noclehárnou a zdravotnickým zázemím, popsala starostka.

„Chci, aby to bylo vřelé místo… Budou se o ně (o ubytované) starat ženy, protože některé prožily trauma a vyhýbají se přítomnosti mužů,“ zdůraznila Hidalgová.

Chystané zařízení bude podle ní moci přijmout kolem 50 žen, přičemž v období mimořádné zimy může počet ubytovaných stoupnout ke stovce.

Hidalgová řekla, že se zpřístupněním svých prostor souhlasilo „vícero radnic pařížských obvodů, ať patří levici, nebo pravici“. Které přesně to jsou, neuvedla.

Kromě samotných radnic chce politička Socialistické strany zřídit ubytování také v nevyužitých budovách a dalších objektech patřících městu. Ke zpřístupnění prázdných objektů potřebným zároveň vyzvala podniky.

Maďarsko život na ulici zakázalo

V Maďarsku naopak vstupuje v platnost dodatek ústavy, podle něhož je nelegální nocovat na ulici v blízkosti kulturních a dalších význačných míst. Tím je v podstatě postaveno mimo zákon bezdomovectví ve značné části Budapešti.

Maďarsko je nejspíš první zemí, která zakotvila do ústavy zákaz žít na ulici, upozornil minulý týden list The Guardian. Podle nových pravidel lidem „dopadeným“ jako bezdomovci, kteří po výzvě policie odmítnou jít do útulku, hrozí zapsání do povinného pracovního programu, anebo vězení. Může jim být i zabaven osobní majetek.

Proti iniciativě vlády Viktora Orbána v metropoli demonstrovaly stovky lidí.

„Tito lidé patří mezi ty, kteří měli méně štěstí. Žijí v otřesných podmínkách, nemají domovy, osud se s nimi nemazlí, často končí ve vězeních s tím, že jim tam zabaví i to poslední, co ještě vlastní. Celé je to nesmysl,“ uvedla účastnice protestu Krisztina Doboszová.

Mnoho maďarských bezdomovců tvrdí, že městské útulky jsou tak ubohé, že raději zůstávají na ulici.

„Jsou plné vší, a jakmile jednou chytíte vši, je hrozně těžké se jich zbavit,“ řekl 47letý Erik Jeczkel, který je bez domova už 20 let.

Žije na ulici a jídlo hledá v popelnicích.

„Městská policie mě už několikrát zbila. Vezmou si rukavice, aby nenechali žádné stopy. Snaží se vás vyhnat do jiného obvodu, aby s vámi už neměli problémy,“ dodal.

(pel)