Dohody o brexitu zatím nebylo dosaženo.

Ani 5 měsíců před brexitem neexistuje dohoda o rozvodu mezi Velkou Británií a EU. Potvrdil to hlavní unijní vyjednavač o brexitu Michel Barnier. Stále ještě zbývá vyřešit klíčové otázky, například ohledně volné hranice mezi unijní Irskou republikou a Severním Irskem.

Barier to sdělil po schůzce velvyslanců 27 zemí EU mimo Británii.

Navzdory „intenzivnímu úsilí“ zbývá dořešit některá klíčová témata, napsal Barnier na twitteru. Mezi těmito tématy zmínil problém okolo režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

EU podle Barniera dělá vše, aby kontroly zboží překračující severoirskou hranici byly co nejméně komplikované. Dít by se tak mohlo na trajektech, v přístavech či přímo v továrnách.

Britský ministr pro brexit Dominic Raab na narychlo svolané schůzce s Barnierem navíc otevřel rovněž některá další témata, která se už pokládala za uzavřená.

Krátká tak nakonec zřejmě bude středeční pracovní večeře premiérů a prezidentů sedmadvacítky. Původně měli právě tam šéfové států a vlád potvrdit svůj souhlas alespoň s náčrtem podoby „rozvodové smlouvy“ Británie a EU.

Nyní si podle všeho pouze vyslechnou Barnierovu informaci o stavu jednání. Je možné, že lídři 27 zemí dají najevo připravenost k dalším jednáním.

Obě strany chtěly dohodu o vystoupení uzavřít v říjnu tak, aby byl do 29. března 2019, kdy Británie z EU odchází, čas na její ratifikaci na obou stranách kanálu La Manche.

Příští týden se v Bruselu uskuteční summit šéfů států a vlád EU, který předseda Evropské rady Donald Tusk označil za „okamžik pravdy pro brexitová jednání“.

(pel)