Evropská unie podpoří výzkum baterií do elektromobilů stovkami miliard korun...

Evropská unie podpoří stovkami miliard korun výzkum baterií pro elektromobily. Chce tak v tomto průmyslu dohnat Asii, která na trhu dominuje. Informoval o tom list Financial Times.

Jednotlivé členské státy budou mít možnost ze sta procent financovat výzkum, pokud bude zahrnovat přeshraniční projekty. Fond EU Horizon 2020 vyčlenil na projekty v oblasti elektrických akumulátorů 200 miliónů eur (5,15 miliardy korun).

Dalších 800 miliónů eur (20,63 miliardy korun) bylo vyčleněno na výstavbu předváděcích zařízení. O dalších 22 miliard eur (567,4 miliardy Kč) se lze přihlásit z regionálních fondů.

Brusel se obává, že evropský automobilový průmysl by i se svými 13 milióny zaměstnanců mohl zaostávat kvůli závislosti na bateriích z Asie.

V tuto chvíli Asie pokrývá zhruba 80 procent existující a plánované výrobní kapacity továren na elektrické baterie. Jen v samotné Číně jde o 69 procent. Pro srovnání USA se na celosvětové výrobní kapacitě podílí 15 procenty a celá EU jen čtyřmi.

„Velmi jasně si uvědomujeme, že budoucnost patří elektřině, a my jednoduše musíme srovnat krok, pokud jde o tuto technologii,“ uvedl místopředseda komise pro energetickou unii Maroš Štefovič.

Do odvětví baterií investovala i největší česká energetická firma ČEZ. Český koncern koupil podíl v německé společnosti Sonnen.

V Horní Suché na severu Moravy zase chystá příští rok zahájit výrobu v továrně na lithiové baterie firma HE3DA, která vychází z patentu českého vědce Jana Procházky. Investice do továrny se má pohybovat kolem miliardy korun. (jaz)