Italská vláda vyhání migranty z Riace, vzorového města integrace uprchlíků. Migranti musí pryč z italského Riace, které bylo vzorem integrace. Nařídilo to ministerstvo vnitra, z jehož pokynu mají být v městě zastaveny i všechny programy spojené s uprchlíky. Přesuny běženců do jiných center mají začít příští týden.

Starosta města, Domenico Lucano, se chce proti nařízení vládního úřadu odvolat. Samotný Lucano byl na počátku října umístěn do domácího vězení pro podezření, že vědomě napomáhal nelegální migraci.

Lucano přijímal migranty od roku 2004 a s využitím přílivu migrantů fakticky osídlil vylidněné kalábrijské městečko.

Nyní je však podezřelý, že osnoval fingované sňatky mezi místními muži a migrantkami, které pak mohly zůstat v Itálii.

Lucano dále podle prokuratury přidělil zakázky na odvoz odpadu bez veřejné soutěže. Dvě společnosti, kterým zakázky připadly, byly místními družstvy, jež byla založená proto, aby „lidé z Riace a migranti měli práci“.

Středověké městečko Riace bylo světovými médii uváděno jako vzorový příklad integrace migrantů.

Městem prošly tisíce migrantů a nyní jich zde žije 500. Tvoří tak plnou jednu třetinu místních obyvatel.

Časopis Fortune v roce 2016 zařadil starostu Lucana mezi 50 nejvýznačnějších světových lídrů.

Programy pro migranty

Běženci mohli ve vylidněném městě získat bydlení i průpravu při výkonu zaměstnání. Městečko doufalo, že tak oživí svou skomírající ekonomiku.

Díky nově příchozím také nebyla zavřena místní škola.

Tvrdou protiimigrační politiku prosazuje v rámci vládní koalice protestního Hnutí pěti hvězd a protiimigrační Ligy, zejména šéf druhé ze jmenovaných stran, nynější ministr vnitra Matteo Salvini. (sfr)