Prezidenti (zleva) Maďarska (János Áder), Polska (Andrzej Duda), Slovenska (Andrej Kiska) a České republiky (Miloš Zeman) na summitu zemí V4 na Slovensku, 11. října 2018.

EU je úžasný projekt, na kterém je třeba pracovat, shodl se Miloš Zeman s prezidenty zemí V4 při setkání na Slovensku. Slovenský prezident Kiska vyzval své kolegy, aby Evropskou unii vždy chválili. Zeman vyzval země V4 k další jednotě s tím, že jen tímto způsobem lze v EU prosazovat stanoviska.  

Prezidenti Česka, Slovenska, Maďarska a Polska se shodli, že Evropská unie je „úžasným projektem, na kterém je třeba pracovat“.

Oznámil to slovenský prezident Andrej Kiska.

Prezident Miloš Zeman na schůzce ocenil roli zmiňovaných čtyř zemí ve věci migrace a vyzval V4 k další jednotě.

Podle Kisky by státníci měli – navzdory případným potížím v rámci EU – vždy říkat, že za projektem unie stojí.

„Důležité je, abychom my, země visegrádské čtyřky, vždy vysílali jasný pozitivní signál o unijním projektu a abychom nedovolili nárůst hlasů o dělení na starou a novou Evropu,“ konstatoval slovenský prezident.

Brusel v poslední době často silně kritizuje některé země Visegrádu. Polsko čelí kritice za údajné porušování pravidel právního státu. Maďarska se týkalo zářijové doporučení europoslanců, aby členské země EU zahájily proti Budapešti řízení kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček uvedl, že Zeman při jednání na Slovensku vyzval země V4 k další jednotě a že jedině tak „můžeme naše stanoviska v EU prosazovat“.

Zeman podle svého mluvčího také ocenil roli zemí V4 v otázce migrace a uvedl, že je zásluhou V4, že „nám nejsou migranti vnucováni“.

Kiska kritizoval zpochybňování sankcí EU proti Rusku některými slovenskými politiky.

„Je to škodlivé vůči našim občanům i vůči našemu postavení v rámci Evropské unie. Všechny země (EU) jedním hlasem potvrdily, že Rusko anektovalo Krym, a sankce byly jasnou odpovědí na tuto agresi,“ deklaroval Kiska.

Protiruské sankce v uplynulých dnech kritizoval zejména šéf slovenské sněmovny a koaliční Slovenské národní strany Andrej Danko, který se dlouhodobě netají svým vstřícným postojem vůči Rusku. Slovenský premiér Peter Pellegrini zase tvrdil, že sankce Slovensku ekonomicky škodí.

Výhrady vůči protiruským sankcím dává najevo i prezident Zeman. (sfr)