Občané Česka nejsou podle výzkumu tolerantní a migrace se obávají takřka nejvíc z Evropy...

Obyvatelé Česka mají hodnotově blízko k postkomunistickým zemím. Zároveň patří ČR ke státům, které se nejvíce obávají migrace. Vyplývá to z analýzy dat mezinárodního výzkumu European Social Survey, kterou knižně zpracoval kolektiv autorek z Oddělení hodnotové orientace ve společnosti Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

Podle Petry Anýžové ze Sociologického ústavu ČR je stále patrný vliv komunistického režimu na hodnotové nastavení společností v postkomunistických státech. V západních a severských zemích je podle výzkumu míra podpory konzervativních hodnot nízká a orientace na druhé lidi vyšší, zatímco u zemí střední a východní Evropy je to naopak. Polsko a Španělsko se pak jako nábožensky založené země vykazují vysokou mírou obojího.

„Česká společnost překvapuje extrémně nízkými hodnotami univerzalismu a benevolence, což značí nedocenění principů rovnosti, všeobecné tolerance a orientace na kolektivní zájmy,“ uvedla Anýžová.

V hodnotách orientovaných na individuální zájmy se česká společnost blíží evropskému standardu, z hlediska kolektivních zájmů se ale podprůměrnou orientací na druhé osoby zcela vzdaluje i nejbližším kulturním a geografickým sousedům.

Postoje české společnosti k mezinárodní migraci nejsou až tolik výjimečné. Téměř 60 procent Evropanů očekává v souvislosti s migračními toky nárůst kriminality.

„V evropských zemích neplatí úměra: čím více migrantů, tím pozitivnější vztah k migraci a naopak,“ uvedla zpráva s tím, že migrační populace v Česku je jednou z nejmenších, obavy občanů z dopadů ale patří k nejvyšším.

Obecně míra pocitu bezpečí u Čechů stále je jednou z nejnižších v Evropě, ačkoli mírně roste. (jaz)