Macron chce Česko kvůli nepřijímání migrantů vyhodit ze Schengenského prostoru a zavřít tak zemi hranice s Evropou.

Francouzský prezident Macron chce vyloučit ze schengenského prostoru země, které v migrační otázce neprojevují solidaritu. Důvodem jeho snahy zavřít Česku a dalším zemím hranice s Evropou je vytrvalý odpor východoevropských zemí přijímat uprchlíky.

„Země, které odmítají rozšíření Frontexu nebo solidaritu, opustí Schengen. Země, které nechtějí silnější Evropu, si už nesáhnou na strukturální fondy,“ prohlásil Macron během neformálního summitu evropských lídrů v Salcburku.

Na summitu se projednával nedávný návrh Evropské komise k roku 2020 výrazně posílit pravomoci unijní pobřežní a pohraniční stráže Frontex a navýšit početně její personál na 10 000 lidí.

Návrh v minulých dnech kritizovaly také země jako je Česká republika či Slovensko. Žádají přesné vysvětlení, na co konkrétně mají být používány výrazně vyšší finanční prostředky nově vybavované agentury.

Český premiér Andrej Babiš prohlásil, že „Frontex vůbec nepotřebujeme“.

Macronova slova však mířila především na maďarského premiéra Viktora Orbána, který považuje rozšíření Frontexu za pokus o okleštění maďarského práva na ochranu vlastních hranic.

Po solidaritě a přesídlování migrantů mezi státy EU volá především Itálie.

Nejvíce migrantů však v současnosti připlouvá do EU přes západní část Středozemního moře, do Španělska.

Macron také kritizoval ty státy, které na jedné straně „milují Evropu, jež umožňuje čerpat peníze ze strukturálních fondů a přispívá k prosperitě jejich občanů, ale zároveň odmítají respektovat veškerá dohodnutá pravidla a hlasitě opakují, že nehodlají přijmout ani jednoho migranta“.

Podle Macrona musí evropská odpověď na migrační krizi chránit občany unie, ale také udržet základní evropské hodnoty.

„V Evropě není možné vybrat si z menu jen to, co nám vyhovuje, je to kolektivní projekt,“ zdůraznil francouzský prezident. (sfr)