Evropská unie bude financovat Afriku, aby tím zabránila odchodu afrických migrantů do Evropy.

Evropská unie bude financovat Afriku, aby tím zabránila odchodu afrických migrantů do Evropy. Finanční dotace africkým zemím mají být hlavním nástrojem EU k tomu, aby čelila dalšímu přílivu nelegálních migrantů z černého kontinentu do Evropy. Lídři EU se na tom dohodli na summitu v Salcburku.

Severoafrické země mají z EU dostat finanční pomoc, aby zamezily migraci na svých hranicích.

Do akce se zapojí i český premiér Babiš, který oznámil, že osobně navštíví Maroko a Alžírsko. Za skvělou myšlenku označil plánovaný summit EU s africkými státy.

Záměr na vytváření záchytných center pro migranty na severu Afriky se však zatím nepodařilo posunout k realizaci. Žádná africká země s plánem nevyslovila souhlas.

Lídři EU se na summitu dohodli na prohloubení spolupráce s Egyptem, který brání tomu, aby odsud vyplouvaly lodě s migranty směrem do Evropy. Cílem evropských snah je uskutečnit v Káhiře v únoru 2019 summit EU a Ligy arabských států.

Ten by se mohl zaměřit i na stabilizaci Sýrie, odkud pochází velká část uprchlíků.

„Egypt nám pomáhá se zvládáním nelegální migrace, je tam dohoda, ale my potřebujeme dohody i s dalšími státy,“ uvedl Babiš s tím, že v listopadu zavítá na konferenci o Libyi na Sicílii.

Více o tématu čtěte ZDE:

Evropská unie představila plán na vyřešení migrace. Chce lépe hlídat vnější hranice