Velké kritiky se v britských médiích dočkal předseda Evropské rady Donald Tusk a francouzský prezident Emmanuel Macron. Bulvární list The Sun je označil za „špinavé krysy“. Neušetřil ani českého premiéra Andreje Babiše, to kvůli jeho podpoře druhého referenda o brexitu.

„Mayová byla ponížena,“ napsal v titulku dnešního komentáře The Guardian, podle kterého je premiérka zajatcem rozštěpení vlastní strany v názoru na brexit.

„Premiérka byla uvržena do defenzivy a to jen zhruba týden před sjezdem Konzervativní strany,“ upozornil The Guardian.

„Předseda Evropské rady vetřel v Salcburku sůl do ran brexitového ponížení Theresy Mayové, když se na instagramu vysmál její vyjednávací strategii,“ napsal The Independent.

Bulvární The Sun kritizoval především lídry evropské sedmadvacítky, které označil za „špinavé krysy“.

„Eurogangsteři napadli Mayovou ze zálohy. Nemůžeme se dočkat, až se osvobodíme od ubohých mafiánů, kteří řídí Evropskou unii,“ dodal a zveřejnil fotomontáž, na které jsou Macron a Tusk zobrazeni coby stereotypní zločinci s kulomety.

„Francouzský premiér Emmanuel Macron a unijní Donald Tusk jednali spíše jako gangsteři než politici,“ napsal list, který francouzskému prezidentovi přiřadil nesprávnou funkci.

Bulvární list se také opřel do prohlášení českého premiéra Andreje Babiše a jeho maltského kolegy Josepha Muscata, kteří se v rozhovoru poskytnutém BBC v Salcburku vyslovili pro uspořádání nového referenda, v němž by se britští voliči znovu vyjádřili k členství Británie v EU.

Podle The Sun Babiš a Muscat používají stejnou taktiku, jakou EU dříve použila v Irsku či Dánsku.

„Prostě chtějí, abychom dostali druhou šanci volit ‚správně‘,“ uvedl The Sun.

V případě Irska měl list zřejmě na mysli skutečnost, že Irové v referendu v roce 2008 odmítli lisabonskou smlouvu a schválili ji až v opakovaném referendu o rok později. Dánové v roce 2005 poté, co Francie a Nizozemsko odmítli v lidových hlasováních evropskou ústavu, vlastní referendum raději zrušili. (jaz)