Bludnou loď Aquarius se 141 migranty na palubě si po odmítnutí Itálií nakonec přerozdělí 6 zemí Evropské unie. Uvedl to španělský list El País. Šedesát migrantů přijme Španělsko, 30 Portugalsko, neuvedený počet pak Francie. Zbylé tři země nebyly jmenovány. 

Po zveřejnění dohody Malta oznámila, že umožní lodi zakotvit a lidem vystoupit. Poslouží jako přestupní stanice do dalších zemí.

Katalánský premiér Quim Torra uvedl, že Katalánsko přijme všechny migranty, a nabídl posádce, že může využít přístavů v Barceloně, Gironě a Tarragoně.

„Katalánsko bude vždy zemí, která nabízí vřelé přivítání,“ uvedl Torra na Twitteru.

Socialistický španělský premiér Pedro Sánchez ale tento návrh odmítl, protože situace je jiná než v červnu, kdy Madrid přijal všechny. Tehdy bylo na lodi pro 550 osob 630 lidí.

„Španělsko není nejbezpečnější přístav, protože není nejbližší,“ řekl Sánchez s narážkou na mezinárodní právo.

Podle toho se mají zachránění dopravit do nejbližšího bezpečného přístavu. Libye není za bezpečnou považována, protože tam migranty vězní v těžkých podmínkách.

Na palubě Aquaria jsou především migranti ze Somálska a Eritreje, 67 z nich tvoří nezletilí bez doprovodu dospělých, uvedli Lékaři bez hranic, kteří na lodi poskytují pomoc.

Itálie, která je spolu s Maltou nejblíže, odmítla migranty přijmout. Italský ministr vnitra Matteo Salvini oznámil, že uprchlíci do žádného italského přístavu nevplují:

„Můžete si plout, kamkoli chcete, ale ne do Itálie.”

„Ta loď je nyní v maltských vodách a má gibraltarskou vlajku. Odpovědnost za poskytnutí ochrany lidem z těch ztroskotaných lodí má Británie,“ přidal se ministr dopravy a infrastruktury Danielo Toninelli. (jaz)