Ekonomická krize v Turecku zasáhla evropské akcie i euro. Jednotná evropská měna sestoupila na 1,1354 dolaru, tedy na nejnižší úroveň od loňského července. Posilují naopak měny považované za bezpečné útočiště, jako například švýcarský frank.

Turecká lira v noci na dnešek sestoupila na nové rekordní minimum vůči dolaru, později však část ztrát smazala. Turecká centrální banka v reakci na pokles domácí měny slíbila zajištění dostatečné likvidity bankovního sektoru a snížila požadavky na kapitálové rezervy komerčních bank.

„Nyní se zdá být jisté, že propad liry, který začal v květnu, uvrhne tureckou ekonomiku do recese,“ uvedl analytik Andrew Kenningham ze společnosti Capital Economics.

Ekonomické problémy Turecka podporují poptávku po měnách považovaných za bezpečné útočiště v období nejistoty, jako jsou americký dolar a švýcarský frank. Euro dnes vůči franku sestoupilo až na roční minimum 1,1298 CHF, napsala agentura Reuters.

Turecká lira již od začátku letošního roku oslabila vůči dolaru o více než 40 procent, a to zejména kvůli zhoršujícím se vztahům mezi Tureckem a Spojenými státy a kvůli obavám z tlaku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na snižování úrokových sazeb.

V pátek se lira vůči dolaru propadla až o 18 procent, což mělo negativní dopad na světové akciové trhy i na kurz eura. K pátečnímu poklesu liry přispělo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zdvojnásobit cla na dovoz turecké oceli a hliníku. (jaz)