Evropská unie je hlavní obchodní nepřítel Spojených států, prohlásil americký prezident Donald Trump. (Ilustrační foto)

Evropská unie je hlavní globální nepřítel Spojených států. Uvedl to americký prezident Donald Trump. Šéf Bílého domu upozornil, že řada zemí je v NATO a USA dlouhou dobu jenom využívají – chtějí, aby za ně Spojené státy jen platily složenky.

„Víte, myslím, že máme spoustu nepřátel. Myslím, že Evropská unie je nepřítel kvůli tomu, co nám dělají v obchodě. Asi byste neřekl Evropskou unii, ale jsou to nepřátelé,” uvedl v rozhovoru s televizí CBS News na dotaz, koho považuje za globální nepřátele.

EU jmenovala hlava Bílého domu na prvním místě.

„Rusko je nepřítel v určitých ohledech. Čína je nepřítel ekonomicky, určitě jsou nepřátelé. To ale neznamená, že jsou špatní. To neznamená nic. Znamená to, že jsou konkurenceschopní,” podotkl.

Trump si dlouhodobě stěžuje na obrovský obchodní deficit, který mají Spojené státy s EU, zvláště s Německem. Pohrozil kvůli tomu Evropě zavedením cel a některá už dokonce uplatňuje.

„Respektuji lídry těchto zemí. Ale pokud jde o obchod, opravdu nás dlouhou dobu využívali a množství těchto zemí je v NATO a chce po nás, abychom za ně platili složenky,” dodal.

Předseda Evropské rady Donald Tusk na jeho slova reagoval zprávou, že „Amerika a EU jsou nejlepší přátelé“.

(pel)