Itálie požádala Česko a další státy EU, aby přijaly 450 zachráněných migrantů....

Itálie požádala Česko a další státy EU, aby se postaraly o 450 migrantů z rybářské lodě. Uprchlíci jsou nyní na moři a Itálie se o jejich přijetí hádá s Maltou. Premiér Andrej Babiš (ANO) označil požadavek Italů za „cestu do pekel“.

Italský premiér Giuseppe Conte rozeslal premiérům evropských zemí dopis.

V tom žádá předsedu Evropské rady Donalda Tuska a šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, aby se Evropská unie postarala o část ze 450 migrantů z rybářské lodě, odkud je tento týden převzala plavidla unijní agentury Frontex a italské finanční stráže.

O Conteho žádosti informoval Babiš na twitteru.

„Takový přístup je cesta do pekel. Jen motivuje pašeráky a zvyšuje jejich příjmy. Naše země žádné migranty přijímat nebude. Na Evropské radě jsme pro relokaci prosadili princip dobrovolnosti a toho se budeme držet,“ napsal Babiš na twitteru.

Podle něj je jediným řešením migrační krize australský model, tedy nedopustit vylodění migrantů v Evropě a vracet lodě, odkud vypluly.

„Musíme vyslat jasný signál, že nelegální migrace skončila a že Evropská unie je připravena nelegální migranty okamžitě vracet,“ dodal.

Na italskou žádost zatím reagovaly Francie a Malta. Obě země přislíbily, že přijmou po 50 přistěhovalcích.

Německo je s ohledem na současná jednání o intenzivnější bilaterální spolupráci v azylové oblasti v tomto případě ochotno přijmout také 50 osob, uvedla podle agentury DPA v prohlášení vládní mluvčí.

Itálie a Malta se vedou spor o to, kdo se o migranty měl postarat. Loď se v pátek podle italských úřadů nacházela v maltské pátrací a záchranné námořní zóně. Malta toto tvrzení ale odmítla a uvedla, že loď byla už v italských vodách, když se o ní úřady dozvěděly.

Itálie a Malta se přou o další stovky uprchlíků, 450 běženců zatím zůstalo na moři

(pel)