Průmyslový holding Czechoslovak Group vlastněný a řízený českým podnikatelem Michalem Strnadem loni utržil 24 miliard korun. Provozní zisk holdingu se zvýšil o 52 % na 2,78 miliardy korun. Skupina měla ke konci roku 2017 6797 zaměstnanců, jejich aktuální počet již překonal 8000.

CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) působí v oblastech automobilového, radarového, leteckého, metalurgického, obranného a železničního průmyslu. Zhruba polovinu tržeb tvoří obranný průmysl, ve kterém se holding zaměřuje zejména na vývoj a výrobu pozemní techniky ve společnostech EXCALIBUR ARMY a TATRA DEFENSE VEHICLE. Automobilový průmysl představují automobilky TATRA TRUCKS a AVIA Motors. Letecký průmysl zastupují opravny JOB AIR Technic. Dalším důležitým projektem v letectví je výcvikové centrum pro piloty vrtulníků Slovak Training Academy otevřené na podzim 2017 ve slovenských Košicích.

Železniční průmysl představuje jeden z prvních podniků začleněných do Strnadovy skupiny, výrobce brzdových systémů pro metro a železnici DAKO-CZ. Metalurgickou část podnikání skupiny tvoří v Česku podnik TATRA METALURGIE a slévárna v rámci společnosti Kovosvit MAS, na Slovensku tradiční závod ZŤS Metalurg. V radarovém průmyslu působí dvě pardubické společnosti RETIA a ELDIS Pardubice. Jejich schopnosti doplňuje další společnost CSG, pražský CS SOFT, který vyvíjí systémy řízení letového provozu.

Většinu tržeb tvoří export. Ten podporuje v rámci skupiny několik specializovaných agentur zaměřených na zahraniční obchodní příležitosti a projekty. Vedle toho získal holding v roce 2017 první významnou domácí zakázku na 20 velitelsko-štábních a spojovacích kolových obrněných transportérů Pandur za 2 miliardy Kč pro Armádu ČR.

Michal Strnad, vlastník a generální ředitel CSG, uvedl:

„V roce 2017 bylo prioritou rozvíjet podniky, které již ve skupině jsou. Došlo k několika akvizicím malých a středních podniků.“

Nové akvizice se týkaly v Česku radarového výrobce ELDIS Pardubice a vývojáře systémů řízení letového provozu CS SOFT. V Srbsku slovenská větev holdingu MSM investovala do získání podniku IMK 14. Oktobar, který se zaměřuje na strojírenskou výrobu pro civilní i obranný průmysl.

Roční zprávu za rok 2017 přinášející ekonomické výsledky nekonsolidovaného celku společností skupiny CZECHOSLOVAK GROUP naleznete ZDE.