Noví řidiči Uberu začnou používat od října EET...

Noví řidiči Uberu budou muset používat elektronickou evidenci tržeb (EET). Zavázali se k tomu v memorandu generální manažer Uberu Alexei Stakh a ministryně financí Alena Schillerová. EET začnou řidiči používat od října letošního roku, přestože jim to zákon neukládá.

„Firma Uber se zavázala, že dobrovolně začne používat EET, přestože tuto povinnost ze zákona zatím nemá. Bude se to týkat všech nových řidičů,” uvedla ve čtvrtek ministryně Schillerová.

Společnost ale prý bude apelovat i na stávající řidiče, aby se do projektu EET zapojili.

„Plánujeme zavádět EET od října letošního roku pro ten kontingent řidičů, kteří pro nás budou od tohoto data jezdit. Pak budeme zvažovat další případné rozšíření,” doplnil ministryni Stakh.

Řidiči podle Schillerové nebudou muset mít každý své zařízení, ale systém bude nastaven centrálně.

„Údaje budou poskytovány finanční správě a bude vydávána účtenka stejně tak, jako to mají daňoví poplatníci,” dodala Schillerová.

Účtenka přijde zákazníkovi Uberu elektronicky e-mailem i do aplikace, přes kterou si službu objednal. V současné době mu takto chodí vyúčtování s částkou za jízdu, od října přibudou i kódy EET.

EET zatím platí pro restaurace, hotely a obchody. S náběhem třetí a čtvrté fáze, kam měly patřit i taxislužby, se počítalo v letošním roce. Náběh dalších fází byl ale zrušen rozhodnutím Ústavního soudu a podle ministerstva financí tak bude mít nejméně roční zpoždění.

Služby Uberu v Praze využívá podle informací firmy 300 000 lidí. Počet aktivních řidičů se zvýšil o polovinu na 2000 lidí. Z toho 90 procent má ještě jiný zdroj příjmu. (jaz)