Migranti našli novou trasu do Evropy. Běženci po zavření hranic Srbska a Makedonie nyní využívají jako vstupní bránu do vyspělých zemí Evropské unie Albánii. Informoval o tom server Der Spiegel. 

Albánsko-černohorská hranice je podle Spiegelu nejen prostupná, ale funguje na ní množství pašeráckých band. Počet běženců, kteří do Albánie směřují, neustále narůstá. Albánské úřady zatím nezveřejnily žádná oficiální data ohledně počtu žadatelů o azyl, policie tvrdí, že od začátku roku zadržela na albánské hranici na 2300 lidí.

Migranti se netají tím, že Albánie je pouhou přestupní stanicí. Někteří požádají v Albánii o azyl a během vyřizovacího procesu promyslí, jak se dostanou přes Černou Horu dál. Jejich cílem je především Německo, ale i Skandinávie.

To ostatně potvrdili v reportáži Spiegelu sami pašeráci. Jeden z černohorských pašeráků má podle svých slov spojení na pašování lidí z Turecka přes Albánii do Německa. Sám nejprve v roce 2015 organizoval transporty přes Srbsko, Rumunsko a Maďarsko do Německa. Už má za sebou také trest za pašování lidí. Nyní se omezuje pouze na pašování lidí z Albánie do Černé Hory.

Migranti přicházejí z Řecka a cestují přes Albánii do Kosova a do Srbska nebo Černé Hory, odtamtud do Bosny a Hercegoviny a potom přes Chorvatsko a Slovinsko do Rakouska, Itálie a Německa. (jaz)