Tisíce Srbů budou moci přijet pracovat do ČR...

Česko stále trápí nedostatek pracovní síly. Vypomoci by tak měly tisíce Srbů, kterým chce vláda povolit rychlejší získání zaměstnanecké karty. Od jara ji mohou kromě Ukrajinců získat rychleji už také Mongolové a Filipínci.

„V posledních týdnech byl zaznamenáván zájem českých zaměstnavatelů o konkrétní zaměstnance ze Srbska,“ zdůvodnilo ministerstvo zahraničí svůj návrh.

Zájem o urychlený příjezd dalších Ukrajinců či Srbů projevilo například ministerstvo zemědělství kvůli tomu, že v českých lesích chybí 2000 kvalifikovaných a 4000 nekvalifikovaných pracovníků zejména kvůli kůrovcové kalamitě.

Firmám z jiných oborů jde hlavně o řidiče, skladníky, montéry, svářeče nebo švadleny. Zatímco všichni žadatelé o práci v České republice musejí čekat na českých ambasádách dlouhé měsíce, od letoška 19 600 Ukrajinců a po tisícovce Mongolů a Filipínců již touto zdlouhavou procedurou procházet nemusí. Jde o roční limit pro tyto státy.

S tím ovšem nesouhlasilo ministerstvo financí a odmítlo na zvýšené náklady úřadům uvolnit peníze. Proto i pro Srby bude platit kvóta 1000 žadatelů ročně. Ke konci května bylo podle statistiky v evidenci úřadů práce 229 632 uchazečů o zaměstnání. Volných bylo 283 243 míst. Pro cizince bylo vhodných 194 049 míst.

„I když víme, že je to spíš záplata než definitivní řešení, podporujeme tento krátkodobý dovoz pracovní síly,“ řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Pro zařazení do režimu jsou dána přísná pravidla. Zaměstnavatel potřebuje doporučení od české podnikatelské reprezentace nebo CzechInvestu. Musí působit aspoň dva roky v oblasti výroby, služeb nebo ve veřejném sektoru, mít nejméně deset zaměstnanců a prokázat, že nemůže sehnat pracovníka z českých zdrojů.

K žádosti o zařazení do režimu musí firma doložit, že nemá žádný dluh vůči státu a nebyla v posledních dvou letech trestána za nelegální zaměstnávání.

Firma si musí vyhledat pracovníky v dané zemi a cíleně pro ně žádat o vydání zaměstnanecké karty. Musí se také zavázat, že cizinec u ní bude pracovat nejméně rok za stejných platových podmínek jako čeští zaměstnanci.

Zájem cizinců o práci v ČR neustále roste. Stejně tak se zvyšuje zájem českých zaměstnavatelů o ně. Podle zprávy MZV bylo v ČR před osmi lety 430 tisíc legálně pobývajících cizinců. Nově příchozích cizinců ze třetích zemí bylo ročně okolo 15 tisíc.

Letos je tu celkem zhruba o sto tisíc cizinců víc. Nejvíce bylo Ukrajinců (116 998), Slováků (111 533), Vietnamců (59 727), Rusů (36 739) a Němců (21 249). (jaz)