USA nehodlají prodat Turecku kvůli jeho spolupráci s Ruskem nejmodernější bojová letadla F-35 Lightning II. Rozhodl o tom jednoznačně americký senát. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan reagoval prohlášením, že nakoupí stíhačky z Ruska. 

Hlasování bylo jednoznačné, proti prodeji bylo 85 senátorů ze sta, pro jen deset. Senátorům se nelíbí, že si Turci koupili moderní ruský systém S-400, kteří se rozhodli zařadit do výzbroje.

Američané se tak bojí, že by se tímto způsobem mohlo zjistit, jak by tento systém mohl detekovat a ničit F-35, které mají vlastnosti stealth, takže jsou radary obtížně zjistitelné. Erdogan navíc nabídl Rusku spolupráci při vývoji obrany S-500, který má být schopen zničit i stroje kategorie stealth.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se snažil zablokování prodeje zabránit. Hrozil, že pokud nedostane stroje F-35, obrátí se jinam.

„Říkáme USA, že jsme strategický partner. Ale strategický partner by nás neměl nutit klepat na cizí dveře. Nezajímá nás, co senát říká. Máme zájem jen o jedno, o F-35,” řekl turecký prezident.

Podle provládního listu Yeni Safak by v tom případě Turecko zvažovalo pořízení ruských strojů Suchoj Su-57, které mají podobné vlastnosti.

Erdogan také hájil nákup systému protivzdušné obrany S-400 Triumf a jeho zařazení do výzbroje. Uvedl, že se v NATO používá dvojí metr. Zmínil, že Řecko si koupilo před lety ruský systém S-300 a nikdo neprotestoval:

„Řecko má S-300. Nic jste jim neřekli. Tyto systémy byly taky rozmístěny v Sýrii, tedy mimo země NATO, a opět jste nic neřekli, ale když dojde ne Turecko, je naráz těžké to pochopit.“

Podle listu The Financial Times jsou vztahy mezi Tureckem a USA na nejhorší úrovni od roku 1974, kdy podniklo invazi na Kypr a od té doby podporuje neuznanou Severokyperskou tureckou republiku. (jaz)