Šéf ČSSD Jan Hamáček porušil slib, který prý dal prezidentovi Miloši Zemanovi. Předseda sociálních demokratů mu měl slíbit, že nenavrhne Miroslava Pocheho na ministra zahraničí.

Miloš Zeman se zlobí na Jana Hamáčka (ČSSD). Šéf sociálních demokratů totiž porušil slib, že na ministra zahraničí navrhne místo europoslance Miroslava Pocheho jiného kandidáta. Zeman však už dříve uvedl, že Pocheho jako adepta na šéfa resortu zahraničí jmenovat odmítá. Prezidentovi mimo jiné vadí, že Poche podpořil migrační kvóty.

„Kdyby se měl dostat do Černínského paláce takový amatér, považoval bych to za chybu,“ uvedl Zeman na Pocheho adresu v pořadu na TV Barrandov.

Pro prezidenta bylo podle jeho slov překvapením to, že ČSSD jeho nominaci nestáhla.

„Když za mnou přijel pan Hamáček do Ostravy, tak jsme se dohodli, že předloží jiného kandidáta na ministra zahraničí,“ řekl.

„S úžasem jsem dověděl, že tato dohoda neplatí. Pokládal bych za ponižující ptát se proč, ale mohu se domnívat, že pan Hamáček je pod tlakem spolustraníků a pražské organizace. Ale nedělejme z toho věc osobního sporu,“ dodal.

Poche je ale jako kandidát na ministra zahraničních věcí pro Zemana i nadále nepřijatelný. Prezident kritizuje zejména europoslancův postoj k Izraeli a migrantům.

„Za prvé, explicitně ve svých veřejných prohlášeních se pan Poche vyslovuje proti migrační politice vlády, proti odporu proti migračním kvótám. Mohl bych zde citovat jeho článek, Neobracejme se k uprchlíkům zády,“ řekl Zeman.

Prezidentovi vadí i kritika české zahraniční politiky v otázce Izraele.

Pocheho ministerskou nominaci považuje za nebezpečí pro základní zahraničně-politickou orientaci České republiky.

Zeman se dále vyjádřil k vnitrostranickému referendu ČSSD. Kritizoval dobu jeho trvání, sociální demokraté budou mít o výsledku jasno 15. června. To prezident považuje za příliš dlouhou dobu.

Prezident potvrdil i to, že pro něho nadále připadají v úvahu dvě vládní varianty, včetně té, v níž by vládu podpořila SPD. To však odmítá hnutí ANO.

(pel)