Spor mezi J&T a Číňany je u konce. Firmy uzavřely dohodu o splacení dluhu.

Obchodní válka mezi J&T a CEFC China je u konce. Skupina J&T dostala od čínské CITIC Group 11,5 miliard korun, které jí dlužila čínská společnost CEFC. Skupina podle něj postupně začne uvolňovat zastavený majetek CEFC.

Společnost J&T Private Investments a finanční skupina J&T Finance Group SE se dohodly s firmou Rainbow Wisdom, řízenou čínskou skupinou CITIC Group, na odkupu veškerých pohledávek, které J&T za společnostmi ze skupiny CEFC měla.

Uvedl to sesazený místopředseda představenstva CEFC Europe Jaroslav Tvrdík.

Firma ovládaná CITIC získá 9,9 procenta J&T Finance Group. Zároveň Číňané dostanou investiční certifikáty s vysokým úrokem na dobu neurčitou.

Vyjednávači se dohodli na možné další spolupráci a investici do společných projektů. Zástupci obou stran navíc zasednou do vrcholných orgánů J&T Finance Group SE a CEFC Europe.

Podle kancléře Vratislava Mynáře budou také vyplaceny půjčky CEFC u J&T a uvolněny veškeré zástavy.

CEFC China Energy dluží skupině J&T 450 milionů eur (11,5 miliardy Kč). J&T minulý týden převzala její aktivity v Česku, protože dluhy Číňané podle J&T nezaplatili v termínu.

V České republice CEFC spravuje aktiva v hodnotě přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

Koupila podíly například v aeroliniích Travel Service, cestovní agentuře Invia.cz, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadionu v Edenu.

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality. Za dluhy ručí CEFC mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo fotbalovou Slavií.

(pel)