Unie chce zkrotit "vzbouřence" z Visegrádské čtyřky. Poslušné země odmění dotacemi, ty neposlušné potrestá.

Evropská unie (EU) chce zkrotit „vzbouřence“ z Visegrádské čtyřky. Zatímco Maďarsko a Polsko plánuje potrestat za údajné nedemokratické praktiky, Česko a Slovensko chce naopak odměnit dotacemi. Podle Bruselu pak Praha a Bratislava snáze opustí své „problematické“ spojence a připojí se ke „standardně“, tedy probruselsky fungujícím státům EU.

Informaci uveřejnil server Politico.eu a Eurozprávy.cz.

Hlavní spor mezi Evropskou komisí a Visegrádem je kolem uprchlíků. Zatímco EU prosazuje kvóty a přerozdělování uprchlíků, V4 se tomu ostře brání. Zemím V4 se podařilo na svoji stranu získat mnohé jiné země, a donutily tak Brusel tuto politiku přehodnotit.

Komise proto plánuje zavést tzv. „zbraň na neposlušné“. To by v praxi znamenalo, že by Brusel pozastavil financování, pokud by se rozhodl, že v zemi není „vláda práva“ a nedodržují se demokratické principy.

Ohroženo by tak bylo v prvé řadě Polsko, se kterým EK kvůli jeho sporné soudní reformě zahájila v prosinci 2017 řízení.

Maďarsko už naznačilo, že bude potrestábí Polska vetovat. Mnozí diplomaté však vyjádřili podezření, že se jedná o taktiku Viktora Orbána.

V Maďarsku je na financích z EU závislých 55 %  veřejných investic. Panují tedy spekulace, že by Orbán mohl vyměnit podporu Polska za více otevřenu bruselskou kapsu.

Slovensko a Česká republika se zatím k polské otázce oficiálně nevyjádřily. Obě země jsou také na dotacích z EU silně závislé. V Česku je z EU financováno 43 % veřejných projektů, na Slovensku to je dokonce 53 %.

(pel)