S členstvím v EU je spokojena zhruba polovina obyvatel Česka, stejný počet obyvatel je nespokojený. Ve srovnání s rokem 2016 počet spokojených narostl o 15 procent, před téměř deseti lety (2009) však bylo se členstvím v EU spokojeno celých 69 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM.

Česká společnost je v pohledu na členství v EU momentálně rozdělena na dva stejně velké tábory. Spokojenost i nespokojenost s členstvím deklaruje shodně 50 procent lidí.

Ve srovnání s rokem 2016 narostl podíl „spokojených” o 15 procentních bodů a dostal se na úroveň roku 2011.

Lidé jsou k evropskému projektu kritičtí například kvůli některým praktickým opatřením EU.

„Evropská unie jim připadá těžkopádná, málo efektivní, nedostatečně demokratická a především málo srozumitelná,” uvedla agentura s poukazem na další související průzkumy.

Klesl nicméně počet lidí, kteří mají za to, že české národní zájmy jsou v rozporu se zájmy celé Unie. Momentálně jde o polovinu respondentů.

Odpůrci EU jsou především voliči komunistů a SPD. Celkovou spokojenost naopak deklarují vedle veskrze proevropských stran, jako je TOP 09, KDU-ČSL či STAN, i dvě třetiny příznivců ODS a hnutí ANO. Volnější postoj zaujímají stoupenci ČSSD.

Průzkum proběhl od 19. do 29. dubna a zapojilo se do něj 1046 respondentů. (jaz)