Írán bude dodržovat jadernou dohodu po odstoupení USA pouze za předpokladu, že evropské země garantují odbyt íránské ropy. Je to jedna ze 7 podmínek, které si Írán podle duchovního vůdce ajatolláha Alí Chameneíe klade.

„Evropa by měla plně garantovat odbyt íránské ropy. Pokud by Američané poškodili naše prodeje, Evropané by to měli nahradit tím, že nakoupí íránskou ropu místo nich,“ uvedl Chameneí.

Signatáři dohody prý musí rovněž slíbit, že se nebudou snažit jadernou dohodu pozměnit tak, aby se vztahovala na íránské operace na Blízkém východě a na íránský balistický program.

„Evropské banky by měly chránit obchodování s islámskou republikou. Nechceme mít konflikt s těmito třemi státy (Francií, Německem a Británií), ale zároveň jim nedůvěřujeme,“ upozornil Chameneí.

Íránská kritika ale míří na administrativu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten hrozí Teheránu dalšími sankcemi, pokud se země nevzdá jádra a nestáhne své jednotky ze Sýrie.

O Íránu a jaderné dohodě by měla být řeč i na čtvrtečním setkání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem. (jaz)