Kvůl EET už padly pokuty za 65 milionů.

Pokuty u EET stoupají. Celkově už za ně zaplatili podnikatelé 65 milionů korun a průměrná pokuta za neplnění povinností už je téměř 10 tisíc korun. Do začátku letošního dubna uskutečnily úřady přes sto tisíc kontrol, pochybení nalezly u každého čtvrtého podnikatele. Údaje zveřejnil server Podnikatel.cz.

Za více než rok a čtvrt fungování EET provedla finanční a celní správa celkem 105 878 kontrol. Počet kontrol se zjištěním bylo 23 771. Finanční správa ke dni 3. dubna 2018 uložila 5065 pokut v celkové výši 50 054 500 Kč. Celní správa ke dni 2018 uložila 1856 pokut v celkové výši 14 733 300 Kč. Průměrná výše sankce u finanční správy činí 9882 Kč, u celní správy pak 7938 korun.

Výše pokut neustále narůstá. U finanční správy ještě na počátku loňského března platilo, že průměrná výše sankce činila 4758 korun. V dubnu dosáhla částky 6244 korun a v srpnu 2017 již činila 7876 Kč.

Nejvyšší udělená pokuta činí 260 tisíc korun. Dostal ji podnikatel z Pardubického kraje za dlouhodobé a opakované porušování zákona o evidenci tržeb. Kromě peněžních pokut bylo rovněž zavřeno 20 různých provozoven, přičemž 14 jich opět otevřelo.

Podle některých kritiků je výše pokut neadekvátní prohřešku. Podnikatelské odbory například zveřejnily případ, kdy podnikatel dostal pokutu za to, že 71letá důchodkyně, kterou zaměstnal jako brigádnici, nezaevidovala kontrolní nákup Tic-Taců v hodnotě 15 Kč. Úřady za to udělily pokutu 15 tisíc korun.

Podnikatelské odbory kvůli tomuto případu zkontrolovaly práci Finanční správy. Došly k následujícímu výsledku:

1. Nevydáním účtenky či nezaevidováním platby nebylo prokázáno krácení daní či nepřiznání tržby. Jedná se tedy o zcela marginální přestupek s nulovou mírou společenské nebezpečnosti.

2. Pokuta je uložena v extrémně přehnané výši a jedná se tedy o neopodstatněnou tvrdost postupu státní správy.

3. Úředníci ignorovali vysvětlení podnikatele a vůbec k němu nepřihlédli.

4. Úředníci označili za přitěžující okolnost to, že podnikatel spáchal dva přestupky – nevydání účtenky a nezaevidování platby. Ignorovali tu skutečnost, že k tomu došlo jediným skutkem, a tedy to měli naopak vyhodnotit jako polehčující okolnost.

Z celého případu podle Podnikatelských odborů vyplývá, že úředníci Finanční správy porušují základní pravidlo, kdy státní správa má přistupovat k občanům ohleduplně, vše má vykládat ve prospěch občana a hledat pro něj polehčující okolnosti.

Podnikatelské odbory zároveń žádají, aby byl zákon 112/2016 Sb., o evidenci tržeb zrušen a aby byli potrestáni viníci, kteří zneužívají kontrol k šikanování podnikatelů

(jaz)