Andrej Babiš chce v příštím roce navýšit rozpočet školství o 30 miliard korun. Po jednání s premiérem v demisi to uvedli zástupci vysokoškolských a středoškolských studentů. Za Babišem přišli kvůli rozhodnutí přesunout z resortu školství 400 milionů korun na slevy v jízdném, s čímž studenti nesouhlasí.

„Zásadní informací z jednání na úřadu vlády je, že pan premiér opakovaně deklaroval, že do školství příští rok přidá 30 miliard korun,” uvedl předseda Studentské komory Rady vysokých škol Michal Zima.

Domnívá se, že tyto peníze by se mohly použít hlavně na mzdy pedagogů, do rozpočtu vysokých škol a na vědu a výzkum. Ministerstvo školství má letos v rozpočtu 175,74 miliardy korun, což je o 19,21 miliardy korun více než loni.

Babiš podle studentů potvrdil, že prioritou vlády je navyšování platů učitelů.

„Řekl nám, že není schopen slíbit, že další navyšování nastane již od září, nicméně že plán navýšení na 150 procent (stávající úrovně platů do roku 2021) trvá,” dodal předseda iniciativy studentů pedagogických fakult Otevřeno Tomáš Čakloš.

Průměrný plat pedagogů v ČR činil loni 31 632 Kč. Podle Čakloše by bylo potřeba zvyšovat i počty pedagogů a zlepšit přípravu a praxi budoucích učitelů.

Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) již dříve uvedl, že se jeho úřad bude snažit na platy učitelů i nepedagogů ve školství pro příští rok vyjednat 17 miliard navíc. Platy by měly růst i v letech 2020 a 2021. V prvním roce asi o 14,5 miliardy, v dalším přibližně o pět miliard. Roku 2021 by dle ministerstva měli učitelé dostávat průměrně 46 tisíc korun a nepedagogové 22 700 měsíčně.

Česká středoškolská unie a studenti vysokoškolských oborů Babiše minulý týden v otevřeném dopise vyzvali, aby jeho vláda revokovala usnesení o zavedení slevy ve vlacích a autobusech pro seniory a studenty. Podle nich je školství dramaticky podfinancované a peníze z resortu by se neměly přesouvat jinam. Novinky o tom informovaly.

Babiš a ministerstvo financí ale tvrdí, že kabinet přesouvá jen peníze, které ministerstva nedokázala utratit. V resortu školství jde údajně o nespotřebované peníze na vědu a vysoké školy.

Zástupci studentů podle Zimy nejsou proti zavedení slev na jízdném, ale vadí jim, že se na ně mají použít peníze ze školství.

„Jde nám o princip, nechceme, aby se braly peníze ze školství, když tam naopak chybějí,” vysvětlil. I proto je podle něj nyní důležité se zaměřit na jednání o rozpočtu na příští rok.

Sleva 75 procent na jízdné ve veřejné dopravě se má od 10. června vztahovat na cestující starší 65 let a studenty do 26 let. Stát vyjde od příštího roku na 5,83 miliardy korun ročně, letos kvůli tomu dostane ministerstvo dopravy 3,26 miliardy z vládní rozpočtové rezervy.

(jaz)