Andrej Babiš pobírá eurodotace také na Slovensku.

Firmy Andreje Babiše pobírají na Slovensku agrodotace ve výši 5 až 6 milionů eur (127 až 152 milionů korun). Informoval o tom slovenský Denník N, který veškeré příjemce prověřoval v rámci kauzy zneužívaní dotací italskou mafií.

Denník N využil při své práci speciální aplikace, které se snaží vzájemně propojit veřejně dostupné databáze pracující s daty o eurodotacích. Novináři se přitom zaměřili na firmy a skupiny, které loni na dotacích v zemědělství pobírali milióny eur ročně.

„Seznam agrodotací ukazuje, že nejen na českých, ale i na slovenských polích výrazně podniká český premiér Andrej Babiš,” napsali v textu jeho autoři.

Přímé platby podle nich dostává osm zemědělských družstev a dalších šest agrofirem.

„Babiš i jeho manželka v nich figurují jako koneční uživatelé výhod,“ napsal deník.

Denník N jmenuje například družstva Okoč-Sokolec u Dunajské Stredy, Bátovce u Levic, Ludanice u Topoľčan, Krupá v Dolní Krupé u Trnavy, Horní Obdokovce u Topoľčan, Beša u Levic a další. Družstva pěstují pšenici, řepku olejnou, slunečnici, kukuřici a ječmen. Všechny jsou členy agrochemického koncernu Agrofert, který Babiš loni v únoru kvůli zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenských fondů.

Do skupiny Agrofert patří i podnik Duslo Šaľa, jemuž druhá vláda Roberta Fica podle deníku poskytla šedesátimiliónové daňové úlevy.

„Pokud jde o daňový stimul pro Duslo, tato skutečnost je známá již několik let a není zde aktuálně nic nového. Vše je schváleno Evropskou komisí. Maximální výše je 58 miliónů eur, nikoli 60,” uvedl pro Novinky tiskový zástupce Agrofertu Hanzelka.

(jaz)