Čeští obyvatelé stále vnímají cizince jako problém. Nejčastěji si lidé cizince dlouhodbě žijící v ČR spojují s nárůstem kriminality a šířením nemocí. Oproti loňskému roku však počet takto smýšlejících lidí klesl z 64 na 58 procent. Vyplynulo to z březnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

S názorem, že cizinci dlouhodobě pobývajících v ČR jsou příčinou nárůstu kriminality, souhlasily podobně jako před rokem dvě třetiny dotázaných. Nezměnil se ani počet lidí, kteří tvrdí, že tito cizinci jsou zdravotním rizikem pro ČR. Přesvědčeno je o tom 62 procent lidí. Méně než polovina občanů si pak myslí, že cizinci ohrožují jejich způsob života a že jsou příčinou růstu nezaměstnanosti.

S názorem, že přispívají k řešení stárnoucí populace, rozvoji hospodářství a že obohacují českou kulturu, více lidí nesouhlasilo než souhlasilo. Kladně se v tomto směru vyjádřila zhruba pětina občanů.

Proti loňskému březnu tak o pět procentních bodů ubylo lidí přesvědčených o tom, že cizinci zvyšují nezaměstnanost.

CVVM se rovněž dotazovalo lidí na to, jestli si myslí, že cizinci představují problém v místě jejich bydliště. V porovnání s hodnocením této problematiky v celé ČR byli dotázaní vůči cizincům vstřícnější. Jako problém v místě bydliště je vnímá jen 26 procent a naopak 47 procent v tom problém nevidí. Téměř čtvrtina lidí ale uvedla, že v jejich okolí cizinci nežijí.

(jaz)