Výroba automobilů Tesla se znovu zastavila. Problémy při výrobním procesu nového Modelu 3 mají podle výkonného ředitele firmy Elona Muska na svědomí roboti. Musk přitom ještě na podzim tvrdil, že právě roboti výrobu zrychlí. Nyní naopak volá po více pracujících lidech.

Elon Musk poprvé přiznal, že příliš důvěřoval automatizaci při montáži Modelu 3.

„Ano, nadměrná automatizace v Tesle byla chyba. Abych byl přesný, můj omyl. Lidé jsou podceňováni,“ uvedl Musk na Twitteru.

Musk posléze v rozhovoru pro televizi CBS prohlásil, že Tesla potřebuje více lidí pracujících ve výrobním závodě a že automatizace zpomalila výrobní proces modelu 3. V továrně se prý vytvořila „bláznivá a složitá síť dopravních pásů“, kterou museli přeorganizovat, když se ukázalo, že nefunguje.

Ještě loni na podzim přitom Musk básnil před investory o plně robotizované továrně.

„Přidáme další roboty a zrychlíme výrobu,“ uváděl.

 

Tesla tak nyní dočasně přerušila montáž svého stěžejního Modelu 3, který je prvním vozem automobilky určeným pro masový trh. Firma se již delší dobu potýká s problémy při navýšení výroby svého nového sedanu a letos musela přerušit výrobu v kalifornském závodě ve Fremontu již v únoru.

Automobilka původně předpokládala, že do konce loňského roku bude schopná vyrobit týdně až 5000 vozů Modelu 3. Tento cíl však musela již několikrát posunout a nyní se snaží navýšit do konce druhého čtvrtletí výrobu na 2500 vozů týdně.

(jaz)