Nájemné v Česku dál roste. Ke konci loňského roku meziročně vzrostla průměrná nabídková cena o 13,8 procenta na 197 korun za metr čtvereční. Nejrycheji rostly nájmy v Hradci Králové a to o 28 procent. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Deloitte.

U bytu o velikosti 60 metrů čtverečních tak průměrné nájemné podle výsledků studie vychází na téměř 12 tisíc měsíčně. Jedná se nicméně o nabídkové ceny, konečné ceny po jednání mohou být o něco nižší.

Nejvyšší nájemné bylo na konci loňského roku v Praze, v průměru 339 korun za metr čtvereční měsíčně. U průměrného bytu 3+kk o rozloze 65 metrů čtverečních to znamená zhruba 22 tisíc korun. Ceny v jednotlivých pražských částech se ale výrazně liší.

Po Praze následuje Brno (234 korun) a Olomouc (231 korun). Naopak nejlevnější nájemné bylo v Ústí nad Labem (148 korun) a Karlových Varech (157 korun). Mezi levnější města podle výše nájmů patří také Liberec a Ostrava.

V porovnání s rokem 2010 se nájemné v Česku zvýšilo v průměru o 21 procent. Nejvíce v Praze, více než o polovinu. Následovaly Jihlava a Zlín se zhruba třetinovým nárůstem. Naopak v Hradci Králové, Karlových Varech a Ostravě vzrostlo nájemné jen mírně.

Průměrný podíl nájemního bydlení v Česku je 22,4 procenta, jedná se zhruba o milión bytů. V porovnání s 30 evropskými státy mu patří 12. místo. Nejvyšší je v Německu (50,8 procenta) a Dánsku (46,6 procenta). Naopak v Rumunsku, Slovinsku, Maďarsku a na Slovensku nedosahuje ani pěti procent.

Nájemní bydlení je v Česku především v držení obcí a individuálních majitelů. Na tuzemském trhu je několik soukromých poskytovatelů nájemního bydlení. K největším patří Residomo (43 tisíc bytů), CPI Byty (12 600 bytů) a CIB Group (1 700 bytů).

(jaz)