Širší vedení KSČM je pro spolupráci s hnutím ANO. Uvedl to šéf komunistů Vojtěch Filip. Strana má ale vážné výhrady ke třem až čtyřem současným Babišovým ministrům v demisi. O toleranci nového Babišova kabinetu bude KSČM dál vyjednávat.

Babiš plánuje sestavit svou druhou vládu se zástupci ČSSD a s podporou komunistů.

Tři až čtyři ministři současné menšinové vlády by se podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa neměli objevit v nové vládě. Jména ministrů, o které se jedná, však neuvedl. Babiš ale podle něj o výhradách ví.

„Jsou určitě lidé, kteří neplní to, co vláda plnit má. My vidíme slabiny na některých resortech,“ řekl Filip.

V debatě o vyjednávání o vládě vystoupilo na schůzi ústředního výboru podle Filipa 17 diskutujících. Zazněl prý jen jeden názor, že komunisté by nově dojednávanou Babišovu vládu podporovat neměli. Ostatní se podle KSČM vyjádřili tak, že je třeba dál jednat.

„Už jsme ve fázi jednání, kdy se rýsuje nějaká dohoda,” dodal Filip.

V příštím týdnu by měla začít třístranná jednání mezi ANO, ČSSD a KSČM. Filip uvedl, že pokud by to bylo nutné, svolal by k věci případné tolerance vlády i mimořádné zasedání ústředního výboru. Sjezd, který se uskuteční v dubnu, by podle něho o věci rozhodovat neměl.

Případnou dohodu s hnutí ANO ale určitě budou v dubnu schvalovat členové ČSSD. Prezident Zeman už několikrát avizoval, že by měla být nová vláda s důvěrou sněmovny vyjednaná do letošního léta.

(pel)