Kvůli zneužití dat spadla hodnota akcií Facebooku o 60 miliard dolarů.

Akcie sociální sítě Facebook se v tomto týdnu propadly o 60 procent. Jedná se o nejvyšší pokles od roku 2012 (o 13 %), kdy firma vstoupila na burzu. Důvodem je skandál s neoprávněným použitím dat o uživatelích Facebooku firmou Cambridge Analytica, který vyvolal obavy o ochranu soukromí uživatelů. Kauza navíc způsobila, že známé osobnosti ruší své účty a velcí inzerenti stahují reklamu.

Cena akcií v pátek klesla pod 160 dolarů. Za celý týden se tržní kapitalizace Facebooku snížila o 75 miliard USD (1,5 biliónu Kč).

Facebook vstoupil na burzu v květnu 2012 za cenu 38 dolarů za akcii. Tržní kapitalizace firmy tak tehdy činila 104 miliard USD.

Díky stabilnímu růstu počtu uživatelů a dominantnímu postavení na trhu s digitální reklamou akcie firmy vzrostly v únoru 2018 až na rekordních více než 195 USD za akcii. Nyní se tržní kapitalizace firmy pohybuje kolem 460 miliard USD.

Facebook dostala do problémů informace, podle které analytická společnost Cambridge Analytica neoprávněně získala informace o 50 milionech uživatelů sociální sítě a využila je mimo jiné při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa v roce 2016.

Známé osobnosti po zveřejnění zprávy začaly rušit své uživatelské účty a velcí inzerenti pozastavovat reklamní kampaně. Facebookové stránky svých firem smazal i Elon Musk.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg přiznal, že firma chybovala. Omluvil se uživatelům a slíbil zvýšit kontrolu přístupu internetových vývojářských firem k uživatelským datům.

(pel)