Čína uvažuje o zavedení cel na zboží z USA jako je vepřové, jablka či ocelové trubky. Jedná se o reakci na cla, která americký prezident Donald Trump uvalil na Čínu. Ta se měla týkat také členských států EU, Trump jim ale na poslední chvíli udělil dočasnou výjimku.

Trump podepsal dekret, který by mohl vést k uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů. Od dnešního dne také vstupují v platnost cla na dovoz ocele a hliníku do USA, která se rovněž výrazně dotýkají Číny.

Trump uvedl, že po zveřejnění seznamu čínského zboží, na které by mohlo být zavedené clo, začne 30denní konzultační období. To prakticky vytváří prostor pro případná jednání, která by vyřešila Trumpovo obvinění týkající se krádeže duševního vlastnictví a nucených transferů technologií.

„Čína doufá, že Spojené státy se stáhnou z okraje propasti, učiní moudrá rozhodnutí a zabrání tomu, aby se bilaterální obchodní vztahy dostaly do nebezpečné oblasti,” uvedlo čínské ministerstvo obchodu v prohlášení.

Současně však Čína ukázala, že je připravena k odvetě, když oznámila, že plánuje zavést cla na dovoz zboží z USA v hodnotě až tří miliard USD. Na seznamu je celkem 128 amerických produktů, mimo jiné také čerstvé ovoce, víno a ořechy. Tato cla mají být odpovědí na americká cla na ocel a hliník.

Čína zároveň upřesnila, že pokud se nepodaří oběma zemím dohodnout o obchodních otázkách, je připravena zavést cla ve dvou fázích. V první fázi to budou cla ve výši 15 procent na 120 produktů. Později pak 25 procent na vepřové a recyklovaný hliník.

USA zároveň oznámily výjimky z amerických cel pro členské státy EU a Argentinu, Austrálii, Brazílii, Kanadu, Mexiko a Jižní Koreu. Udělená výjimka platí do 1. května. Do té doby chtějí USA se všemi partnery vyjednat dlouhodobé dohody.

Trump přišel s výjimkou na poslední chvíli po naléhání řady amerických politiků a firem, kteří se obávali, že případná odvetná opatření povedou k obchodní válce a poškodí americkou ekonomiku.

(jaz)