Ve Španělsku obžalovali ze vzpoury 13 katalánských politiků, kteří se loni snažili zajistit Katalánsku nezávislost. Hrozí jim až 25 let vězení. Podle deníku La Vanguardia jsou mezi obžalovanými uprchlý katalánský expremiér Carles Puigdemont, kandidát na nového premiéra regionu Jordi Turull či bývalá šéfka katalánského parlamentu Carme Forcadellová.

Těm, kteří se v pátek dostavili k soudu, hrozí ještě uvalení vazby. Ostatní v ní už buď jsou, nebo se skrývají. Za vzpouru hrozí ve Španělsku až 25 let vězení, pokud nebyla ozbrojená.

V separatistické kauze bývalého vedení Katalánska jsou obviněny na tři desítky lidí, většina z nich se k soudu nemusela dostavit osobně. Sdělení obžaloby si za ně vyslechli jejich advokáti.

Očekává se, že soudce během dne opět vydá evropský zatykač na Carlese Puigdemonta a další exministry a politiky, kteří jsou v cizině.

Mezi obviněnými je Jordi Turnull, který byl navržen na katalánského premiéra, ale ve čtvrtek nebyl zvolen, protože jedna z malých separatistických stran mu nedala hlas. Turull dostal hlasy dvou hlavních separatistických uskupení – Společně pro Katalánsko (JXCat) a Republikánské levice Katalánska (ERC).

Čtyři poslanci krajně levicové Kandidátky lidové jednoty (CUP), jejichž hlasy potřeboval Turull k získání absolutní většiny 68 ze 135 poslanců, se však hlasování neúčastnili. Politici CUP to vysvětlovali tím, že zbylé separatistické strany se příliš málo zasazují o co nejrychlejší vyhlášení katalánské republiky, které je hlavním cílem této formace.

Po neúspěšném prvním hlasování se mělo v sobotu konat druhé kolo, v němž už kandidátovi stačí prostá většina hlasů.

(jaz)