Supermarket, ve kterém došlo k teroristickému útoku. (Zdroj: Twitter)

Islámský terorista zabil na jihu Francie tři lidi. Jednoho zastřelil při krádeži auta, dva další krátce poté při přepadení supermarketu. Podle médií se muž hlásil k Islámskému státu. Po třech hodinách jej policisté zneškodnili.

Ozbrojený muž zajal dvacítku zákazníků v supermarketu, poté je podle agentury Reuters propustil, uvnitř supermarketu ale zůstával jeden zadržený policista. Podle médií se muž hlásil k Islámskému státu a požadoval propuštění teroristy Salaha Abdeslama, jediného přeživšího podezřelého z atentátů v Paříži.

„Osamělý a ozbrojený muž vstoupil krátce před jedenáctou hodinou do supermarketu v obci Trebes v departementu Aude a zajal několik klientů obchodu řetězce Super U,“ uvedla rozhlasová stanice Europe 1.

Policie okolí místa útoku během několika minut obklíčila.

Muž byl prý ozbrojen pistolí, nožem a granáty. Přes dvě hodiny zůstával v supermarketu s jediným policistou, který se vzdal výměnou za ostatní rukojmí.

Na místo pak četníci podle deníku La Depeche dovezli i matku útočníka i několik jeho blízkých. Po třech hodinách policie zasáhla a útočníka zastřelila.

Podle médií zemřely v supermarketu dvě osoby, řezník a jeden ze zákazníků. Další tři prý byly zraněny, z čehož jeden vážně. Útočník pravděpodobně pocházel z Maroka a bylo mu kolem třiceti let. Policie jej podle Le Figaro sledovala kvůli radikalizaci.

„Allah akbar! Bombardujete Sýrii, zemřete!“ křičel podle propuštěných rukojmí útočník.

„Nějaký muž začal křičet a střílet několikrát za sebou. Schoval jsem se za dveře od lednice a křičel na další lidi, ať se kryjí. Bylo nás deset a zůstali jsme uvnitř asi hodinu. Pak zaznělo několik dalších výstřelů a my vyšli zadním východem. Křičel Allah nevím co dál, neviděl jsem ho,“ uvedl jeden z rukojmí pro FranceInfo.

Deník La Depeche uvedl, že před přepadením v supermarketu přišel o život jeden člověk a druhý byl zraněn. Útočník zabil pasažéra a velmi vážně zranil řidiče automobilu, když se jim snažil ukrást automobil. Řidič zůstává ve vážném stavu.

Střelec vypálil pět kulek, ale zasáhl jen jednoho ze strážníků. Pak z místa unikl. Policista podle lékařů přežije, kulka však minula srdce jen o tři centimetry.

Patnáct minut po útoku na policisty se spustil incident v supermarketu Super U ve městě Trebes nedaleko od Carcassonne, kde útočník zabil dva lidi.

Šéf policejních odborů Bruno Bartoccetti uvedl, že všechny tři události jsou propojené. Ukradeným automobilem, ze kterého se střílelo na policisty, totiž útočník přijel k supermarketu.

(jaz)