Andrej Babiš prohlásil, že ČR zvažuje vyhoštění ruských diplomatů

Andrej Babiš po jednání summitu Evropské unie uvedl, že Česká republika zvažuje vyhoštění několika ruských diplomatů. Důvodem je útok jedem novičok na bývalého agenta Sergeje Skripala v jihoanglickém Salisbury. Rusové několikrát naznačili, že by měla látka pocházet z Česka.

„Ano, pravděpodobně půjdeme tímto směrem,” řekl premiér s tím, že by se mělo jednat o jednotlivce.

V pondělí věc hodlá probrat s ministrem zahraničí Martinem Stropnickým a některými dalšími členy vlády.

Kvůli otravě bývalého ruského tajného agenta, ze které Britové obviňují Moskvu, už Londýn vyhostil 23 ruských diplomatů. O podobném kroku uvažují i další unijní státy, zmiňovány jsou pobaltské země, ale i některé další. Jiné unijní země se ale k takovému kroku nechystají.

„Byly různé názory, cíl debaty bylo najít nějaký společný postup. To se úplně nepodařilo, ale jsou tam země, které to (vyhoštění diplomatů) zvažují,” podotkl Babiš.

Summit EU ve čtvrtek souhlasil s názorem britské vlády, že za útok nervovou látkou na Skripala a jeho dceru je velmi pravděpodobně odpovědné Rusko.

Moskva spojování s kauzou odmítá, v minulých dnech ruští činitelé naopak v souvislosti s možným původem použité nervové látky novičok (nováček) hovořili také o Česku či Slovensku. Babiš tyto výroky označil za lež například ve čtvrtek po své schůzce s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

(jaz)