Česká armáda zdvojnásobí do roku 2024 rozpočet z letošních 66 na 127 miliard korun. Tím by se naplnil slib, který dal premiér v demisi Andrej Babiš šéfovi NATO Jensi Stoltenbergovi, aby Česko dávalo na svou obranu dvě procenta HDP.

Během následujících let by měla česká armáda také zásadně zmodernizovat výzbroj za 155 miliard korun, nabrat tisíce vojáků a vrátit se do opuštěných posádek, na jejichž rekonstrukci vydá další desítky miliard. Už letos v létě chce ministerstvo např. odstartovat nákup 210 bojových vozidel pěchoty za 53 miliard.

Podle ministryně Karly Šlechtové (ANO) by obrana už neměla být „otloukánkem mezi ministerstvy“. Naopak by se armádní rozpočet měl raketově navýšit a do roku 2024 se zdvojnásobit z letošních 66 na 127 miliard.

Podle Šlechtové by tento závazek mělo obsahovat i programové prohlášení nové vlády, kterou vyjednávají s ČSSD. Na čísle se podle Šlechtové ale ještě neshodli, protože soc. dem. považují růst peněz pro armádu za příliš radikální.

Šlechtová řekla, že se chystá řada velkých zakázek a snaží se přimět generální štáb i úředníky ze sekce vyzbrojování, aby přípravu podstatně urychlili. To ale na obraně vzbudilo kritiku, že po jejím příchodu v resortu zavládl chaos. Ministryně to odmítla:

„Ano, přišla jsem jako vichřice, ale už si to sedlo.“

Kromě soutěže na BVP by měli letos vypsat znova výběrové řízení na 12 vrtulníků, které by mohly vyjít až na 12 miliard korun. V nejbližší době by měla ministryně podepsat nákup 80 průzkumných vozidel pro chemiky za 5,1 miliardy korun.

(jaz)