Rakouský parlament zrušil část protikuřáckého zákona. Ten nařizoval úplný zákaz kouření v restauračních zařízeních od letošního 1. května. V rakouských restauracích si tak bude možné nadále zapálit ve vyhrazených oddělených prostorech.

Schválení návrhu zrušit úplný zákaz kouření v restauracích se očekávalo. Vláda kancléře Sebastiana Kurze (ÖVP) ho předložila parlamentu na konci února. Podle agentury APA hlasovali poslanci ÖVP a FPÖ svorně pro zrušení úplného zákazu kouření, opozice byla proti.

Proti opětovnému uvolnění regulace v Rakousku už několik týdnů protestuje opozice i část občanské společnosti. Petici proti změnám protikuřáckého zákona už mezitím podepsalo přes 543 tisíc Rakušanů.

Pravicově populistická FPÖ a její náruživě kouřící šéf Heinz-Christian Strache si upuštění od absolutního zákazu kouření v restauracích stanovili jako jednu z podmínek pro uzavření koalice. Vicekancléř Strache v úterý naznačil, že by se o otázce mohlo znovu hlasovat v závazném referendu, pokud počet podpisů pod příslušnou peticí dosáhne 900 tisíc. Vypsání referenda o zákazu kouření navrhla SPÖ, ale pro svůj návrh ve čtvrtek nenašla většinu.

Protikuřácká norma doznala i dalších změn. Cigarety si od počátku roku 2019 koupí jen lidé starší 18 let. V současnosti si tabákové výrobky mají možnost koupit už šestnáctiletí. Nově byl do zákona včleněn také zákaz kouření v automobilech, ve kterých sedí mladistvý do 19 let. Za porušení zákona v tomto bodě bude hrozit pokuta 100 eur (přes 2500 korun), při opakovaném porušení 1000 eur.

 

(jaz)