Drahoš v posledním průzkumu vede nad Zemanem ve druhém kole souboje o prezidentské křeslo. Podle průzkumu agentury STEM/MARK by pro někdejšího šéfa Akademie věd Jiřího Drahoše hlasovalo 47 procent voličů, pro Miloše Zemana 43 procent dotázaných. Zbývajících 10 % voličů se ještě nerozhodlo, komu dají hlas. 

Výsledky zveřejnil deník Mladá fronta DNES. Podle průzkumu mezi 1078 lidmi se druhého kola prezidentských voleb chce zúčastnit určitě 52 procent, dalších 15 procent spíše půjde hlasovat než ne.

Drahoše preferují mladší lidé do 45 let a lidé s vyšším vzděláním. Zemana podporují lidé starší a s nižším vzděláním. Mezi deseti procenty nerozhodnutých jsou ale častěji právě starší lidé a voliči s nižším vzděláním.

Zemana si chce opět vybrat 92 procent jeho voličů z prvního kola voleb, Drahoše 93 procent.

Z podporovatelů neúspěšných prezidentských kandidátů Drahoše preferuje 72 procent, Zemana patnáct procent. Zbylých třináct procent váhá.

Z příznivců politických stran má současný prezident většinovou podporu u komunistů, SPD, ANO a ČSSD, Drahoš má víc než tři čtvrtiny podporovatelů mezi voliči TOP 09, ODS, lidovců a Pirátů.

Proti Zemanovi

Z lidí rozhodnutých volit Drahoše to 42 procent dělá proto, aby nevyhrál Zeman, ukázal také průzkum. Zemanovi voliči hlasují proti Drahošovi jen ze 17 procent.

Největší podíl hlasů by měl Drahoš podle průzkumu získat v Praze, zhruba dvě třetiny. Zemanův nejsilnější zisk v Moravskoslezském kraji by měl dosáhnout 63 procent.

Současný prezident má větší podporu v malých obcích a městech mezi 20 a 99 tisíci obyvatel, Drahoše preferují častěji lidé ve městech mezi pěti a 20 tisíci obyvatel a ve velkoměstech nad sto tisíc obyvatel. (sfr)