Svobodní budou volit Jiřího Drahoše. Sice ho považují za „pravděpodobné zlo“, ale Miloš Zeman je prý „zlo poznané“ a ještě k tomu usvědčený lhář. Uvedl to šéf Svobodných Tomáš Pajonk, který proto se „skřípěním zubů“ podpořil pro druhé kolo volby prezidenta právě Drahoše. 

„Za prvé si nemyslím, že prezidentská volba je pro tuto zemi zásadní. Za druhé je to volba každého z nás. Pro mnohé z nás je to volba mezi dvěma zly – jedním poznaným a druhým pravděpodobným,“ uvedl šéf Svobodných s tím, že nechce soudit voliče Zemana ani Drahoše, protože to považuje za odporné.

„Oba kandidáti jsou pro mě špatní. Oba chtějí více EU, oba nepovažují skutečné občanské a ekonomické svobody za podstatné téma,“ podotkl dále Pajonk.

Přesto Pajonk půjde volit.

„Nebudu volit Miloše Zemana. Proč? Protože Miloš Zeman vnesl do české politiky něco, co ji může dlouhodobě totálně zdestruovat. Je to tolerance ke lži. Miloš Zeman sedí na Hradě a jeho vlajka zní ´Pravda vítězí´. On sám byl soudně usvědčen ze lži,“ prohlásil na adresu stávající hlavy státu.

„Často bez problémů říká nepravdy ve svých projevech, říká nepravdy o svých oponentech a jeho kampaň je vytvořena primárně na vytvoření dojmu, že Jiří Drahoš je vítač imigrantů,“ doplnil Pajonk.

Zemanova kampaň je podle šéfa Svobodných postavena na fabulacích.

„Když se tento styl kampaně osvědčí a Zeman zvítězí, tak to bude pro další české politiky znamenat – takto se vede kampaň, lidem se má lhát, mají se šířit hoaxy, mají se šířit falešné zprávy. A to bude pro naši politiku dlouhodobě velmi, velmi špatné,“ varoval Pajonk.

Právě proto prý Zemana volit nemůže. (sfr)