Česko je podle prezidenta ČR Miloše Zemana „ustrašená, přiškrcená a bojící se republika“. Prezident to prohlásil ve svém hodinovém vystoupení na televizní stanici Nova. Zeman vynesl tento soud nad Českem po téměř 5 letech působení ve funkci prezidenta České republiky. Pokud by byl opětovně zvolen, hodlá mimo jiném prosazovat volební povinnost obyvatelstva.

„Jsme ustrašená, přikrčená, bojící se republika,“ řekl Zeman k postavení Česka v EU.

Důkazem tohoto podřadného postavení jsou podle něho migrační kvóty.

„Jdeme do kouta a tiše pláčeme. Ale plakat se v politice nemá,“ prohlásil Zeman.

Prezident se ve svém vystoupení označil za zastánce eura, tedy vstupu Česka do eurozóny.

„Protože mám ale hájit zájmy českých daňových poplatníků, přestal jsem podporovat euro ve chvíli, kdy začala řecká krize a my bychom pak mohli platit část řeckých dluhů,“ vysvětlil Zeman.

Připomenul, že ve svém končícím volebním období podporoval přímou demokracii.

„Moje téma, které částečně bylo i v tomto období, bylo aktivní občanství. Víte, že jsem podporoval návrh, aby byla přímá volba hejtmanů, starostů i primátorů. Víte, že jsem podporoval i zákon o referendu,“ konstatoval.

Aktivní občanství však podle Zemana znamená i nepopulární věci.

„Podporuji volební povinnost. Když voliči mají mít práva, a já podporuji rozšíření jejich práv, tak mají mít i povinnosti,“ uvedl Zeman ke svým prioritám.

Zeman se také označil za „sjednotitele“, což se pokusil dokumentovat na svém přístupu k vytvoření vlády po říjnových volbách.

„Teď se snažím sjednotit dva proudy – proud Andreje Babiše, který by nejraději vládl sám, a proudy všech ostatních, kteří by mu nejraději podtrhli stoličku, aby nevládl vůbec,“ pravil Zeman.

Naznačil však, že jeho sjednotitelská role není vždy úspěšná.

„Budeme-li mluvit například o názorech na migranty. Jak mám sjednotit ty, kteří chtějí migranty, a ty, kteří je nechtějí?,“ prohlásil Zeman. (sfr)