Drahoš vede nad Zemanem mezi plně rozhodnutými voliči. Celkově jsou však jejich preference před druhým kolem volby prezidenta zcela vyrovnané. Každý má podporu kolem 45 procent voličů. Vyplynulo to z šetření Median a Kantar TNS pro Českou televizi. 

Jiřího Drahoše chce zcela určitě volit 36,5 procenta dotázaných. Dalších 8,5 procenta jeho volbu zvažuje.

Miloše Zemana chce ve 2. kole určitě volit 34,5 procenta dotázaných, dalších 11 procent jeho volbu zvažuje. Zeman má dohromady 45,5 procenta, Drahoš celkem 45 procent.

Statistická chyba činí plus minus jeden a půl procentního bodu.

Zbylých 9,5 procenta voličů ještě váhá, komu ve 2. kole dají svůj hlas.

Podle analytika Pavla Ranochy patří mezi váhající nejčastěji příslušníci střední generace s vyšším vzděláním.

Drahoše chce podle průzkumu volit nejen 88 procent jeho voličů z prvního kola, ale i většina voličů tří neúspěšných kandidátů, kteří v úvodním kole posbírali dohromady zhruba 30 procent hlasů.

Hlasovat tak pro něj bude zhruba 71 procent voličů Michala Horáčka i Marka Hilšera a 69 procent voličů Pavla Fischera. Drahoš by měl získal také hlasy 49,5 procenta voličů Mirka Topolánka.

Pro Zemana plánuje hlasovat 94 procent jeho voličů z prvního kola, ale i voliči méně úspěšných adeptů včetně těch, kteří podpořili Drahoše. Zeman by tak mohl získat 14,5 procenta Fischerových voličů, 12 procent Hilšerových voličů a deset procent Horáčkových voličů. Z Topolánkových voličů by jich pro Zemana hlasovalo 18,5 procenta.

Z voličů, kteří chtějí hlasovat až ve finále a v prvním kole nehlasovali, si 23 procent vybralo Zemana a 16 procent Drahoše.

Téměř 15 procent nevoličů si myslí, že výsledek duelu je jasný a proto nemá cenu jít k volbám. Tento názor převládá u méně vzdělaných respondentů, uvedly Kantar TNS a Median.

Průzkum se konal v době od 16. do 18. ledna, dotázáno bylo 1522 voličů. (sfr)