Vláda USA a tisíce úřadů už zase nemají peníze na své fungování. Americký Senát totiž neodsouhlasil rozpočet. Senátoři se nedokázali včas dohodnout na dočasném rozpočtu pro federální vládu. Ta proto nyní nemá k dispozici peníze pro financování běžného provozu. Dojde tak k uzavření části vládních úřadů.

Nezbytné vládní aktivity by však měly dál fungovat.

Dohoda o dočasném rozpočtu neprošla Kongresem ani přesto, že obě jeho komory nyní ovládají republikáni. Sněmovna reprezentantů nové rozpočtové provizorium schválila, ale v Senátu toto opatření narazilo na odpor demokratů, jejichž hlasy republikáni potřebují.

Federální vláda USA se tak ocitla bez peněz, a to přesně v den, kdy prezident Donald Trump slaví rok od uvedení do úřadu.

Naposledy podobná situace nastala v říjnu 2013, kdy byla vláda bez peněz na financování běžného provozu 16 dnů. Podobné rozpočtové krize v minulosti americké ekonomice žádnou větší trvalou újmu sice nezpůsobily, mohou ale vyvolat znepokojení na finančních trzích.

Některé méně důležité úřady zůstanou uzavřeny a statisíce vládních zaměstnanců musí odejít na nucenou neplacenou dovolenou.

Bílý dům viní z krachu jednání demokraty.

„Dnes večer upřednostnili politiku před národní bezpečností, rodinami příslušníků armády, zranitelnými dětmi a schopností naší země sloužit všem Američanům,“ uvedla Trumpova tisková mluvčí Sarah Sandersová.

Podle ní se demokraté v Senátu zachovali jako „břídilové“ a ne jako zákonodárci.

Šéf senátních demokratů Schumer vidí naopak chybu na straně republikánů a prezidenta Trumpa, který podle Schumera nebyl schopen republikány přesvědčit, aby zvedli ruku pro kompromis. (sfr)