Rakousko začalo vytvářet pohraniční jednotky schopné bránit státní hranici před nelegální migrací (ilustrační foto).

Rakousko vytváří pohraniční jednotky na ochranu státní hranice před nelegální migrací. V případě nové uprchlické vlny vyrazí v Rakousku k hranicím nová pohotovostní jednotka. Ta má být schopná během pár hodin začít s kontrolou totožnosti běženců.

Informoval o tom rakouský ministr vnitra Herbert Kickl.

„Lidé už nebudou jen tak procházet,“ uvedl.

„Nemůžeme dovolit, aby se rok 2015 opakoval. Proto jsem vydal instrukce k tomu, aby vznikla jednotka na ochranu hranic,“ informoval Kickl, který je ve vládě za pravicovou Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ).

Kickl se odkázal na situaci z roku 2015, kdy k rakouským hranicím z takzvané balkánské trasy přicházely denně tisíce běženců a země přijala rekordní množství žádostí o azyl.

Cílem podle Kickla je, aby v případě nového přílivu migrantů byla „během pár hodin zajištěna řádná správa hranic“.

„Je to pohotovostní policejní jednotka, která zabezpečí hraniční přechod, pokud bude potřeba, a postará se o kontrolu totožnosti. Lidé už nebudou znovu jen tak procházet,“ prohlásil Kickl.

Ten minulý týden pobouřil výrokem, že by se žadatelé o azyl „s pomocí základních center a dobré infrastruktury měli koncentrovat na jednom místě“. Kickl se však později za svá slova omluvil s tím, že „nechtěl nikoho provokovat“. (sfr)