Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství ze dne 19. 1. 2018 v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Spoluzakladatel Uberu prodává akcie

Spoluzakladatel taxislužby Uber Travis Kalanick prodává akcie v odhadované hodnotě 1,4 miliardy dolarů. Konsorcium investorů v čele s japonskou skupinou SoftBank odkoupí akcie Uberu od stávajících akcionářů a nově vydané akcie za osm miliard dolarů (165,5 miliardy Kč).

Letecká společnost Wizz Air zruší svou základnu v Praze

Nízkonákladová letecká společnost Wizz Air zruší v polovině června svou základnu na Letišti Václava Havla v Praze a omezí počet linek na tři. Důvodem je nízká poptávka.

Slovensko zmodernizuje nebezpečné přejezdy na trati, kde jezdí RegioJet

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zmodernizuje přejezdy na jihu Slovenska, kde státem dotovanou osobní vlakovou přepravu zajišťuje RegioJet ze skupiny Student Agency. V minulosti na těchto přejezdech došlo k několika srážkám vlaků s vozidly.

Itálie vyšetřuje Apple i Samsung za zpomalování mobilů 

Itálie začala vyšetřovat firmy Apple a Samsung Electronics, kterým je kladeno za vinu, že zneužívaly aktualizace softwaru ke zpomalení svých mobilních telefonů. Jsou podezřelé, že tímto způsobem zákazníky nutily ke koupi nových přístrojů. Firmy klientům zamlčely, že aktualizace mohou mít negativní dopad na výkon telefonu.

ÚOHS začal řešit zakázku na koridor

ÚOHS se začal zabývat více než čtyřmiliardovou zakázkou na výstavbu čtvrtého železničního koridoru v úseku Sudoměřice – Votice. Tendr Správy železniční dopravní cesty napadla společnost Strabag. ÚOHS zahájil správní řízení.