Prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Miloš Zeman se hádají. Ne kvůli programu, ale o počet vzájemných televizních debat.

Počet televizních debat se stal prvním přímým sporem finalistů voleb prezidenta. Miloš Zeman požaduje 4 vzájemné debaty na všech hlavních TV stanicích. Jiří Drahoš chce pouze dvě debaty. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček už protikandidáta Drahoše obvinil z toho, že couvá z názorových duelů. 

Miloš Zeman se před prvním kolem prezidentských voleb kategoricky odmítl účastnit televizních či jiných přímých debat s ostatními protikandidáty.

Jiří Drahoš po oznámení výsledků 1. kola Zemana přímo vyzval k televizní debatě. Zeman pak potvrdil, že se chce zúčastnit.

Drahoš navrhl 2 debaty. Hrad nakonec informoval, že by se Zeman chtěl zúčastnit celkem čtyř televizních debat se svým protikandidátem ve 2. kole.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček následně zaútočil na Jiřího Drahoše.

„Pan prezident dnes potvrdil čtyři TV duely s Jiřím Drahošem. A to stále platí. Pokud má Jiří Drahoš skutečně odvahu, čtyři debaty neodmítne,“ napsal.

„Nekastujeme televizní stanice a jejich diváky, chceme férový přístup. Pan prezident proto řekl ano ČT, Nově, Primě i Barrandovu,“ dodal Ovčáček.

Drahoš však trvá pouze na 2 debatách.

„Přistupuji na dvě debaty. Za sebe jsem již navrhl Českou televizi. Je to médium veřejné služby, jehož nestrannost je kontrolovaná nezávislou institucí. Ve druhém případě je rozhodnutí na straně mého protikandidáta,“ uvedl.

Ovčáček za Zemana kontroval slovy: „’Já bych se s ním rád setkal tváří v tvář,‘ uvedl veřejně Jiří Drahoš v sobotu 13.1.2018. A ejhle, náhle couvá z TV názorových duelů!‬“.

Televize Nova chce uspořádat debatu prezidentských kandidátů v neděli večer, TV Prima v úterý a Česká televize ve čtvrtek. Barrandov by ji chtěl vysílat v pondělí. Miloš Zeman již potvrdil účast ve všech z nich, jeho protikandidát Jiří Drahoš trvá na účasti ve dvou debatách. Zatím jediným jejich potvrzeným duelem je debata v České televizi 25. ledna. (sfr)