Podíl výroby elektřiny z uhlí poklesl ve Velké Británii na pouhých 7 procent. Naopak, velmi dynamicky posiluje výroba energie z větrných elektráren. Větrné farmy v Británii loni vyrobily více energie, než bude produkovat nově budovaná jaderná elektrárna Hinkely Point C.

Ještě před 6 lety Velká Británie generovala 40 % své výroby elektrické energie z uhlí. Dnes je to pouze 7 %. V roce 2016 došlo k dramatickému pádu podílu uhlí na energetickém mixu a rok 2017 tento trend potvrdil spolu s nástupem výroby z větrných elektráren.

Větrné turbíny v roce 2017 vyrobily 15 % celkové produkce elektrické energie Spojeného království, což představuje výrazný nárůst proti 10% podílu z roku 2016. V této statistice přitom není započteno Severní Irsko, které má jednotnou elektrickou síť s Irskou republikou.

Nového rekordu bylo dosaženo v říjnu 2017, kdy větrné, sluneční a vodní elektrárny dodávaly jednu čtvrtinu celkové britské produkce elektrické energie. Sluší se však připomenout podstatný vliv silného větrného proudění v důsledku rozpadu hurikánu Ofélie u britského pobřeží.

Přitom od října 2017 byly připojeny do sítě další pobřežní větrné parky, Dudgeon u pobřeží Norfolku a Rampion, který je umístěn 13 km od Brightonu. Oba parky mají instalovanou kapacitu 400 MW.

 

Celková produkce britských větrných elektráren vzrostla mezi lety 2016 a 2017 o 14 TWh, což postačuje na zásobování 4,5 milionu domácností. To je více, než plánovaná výroba elektřiny v nově budované jaderné elektrárně Hinkley Point C.

Výroba ve větrných elektrárnách v Británii nejen objemově roste, ale také podstatně zlevňuje. Při poslední aukci výkupu elektřiny z plánovaných větrných elektráren byla vítězná cena 57,5 libry za MWh, což je stále více než běžná tržní cena, ale podstatně méně než garantovaná výkupní cena 92,5 libry za MWh pro jadernou elektrárnu Hinkley Point C (až bude dostavena, pozn. redakce).

Ačkoliv budou nové větrné zdroje postaveny a uvedeny do provozu až za 5 let, větrné elektrárny vytváří konkurenční tlak na ostatní způsoby výroby elektřiny. Pokud má skutečně dojít k jaderné renesanci, je potřeba, aby se cena výroby z jádra přizpůsobila ekonomické realitě dané možnostmi výroby elektřiny z větru.

Spotřeba elektřiny v Británii klesá

Celková spotřeba elektřiny ve Spojeném království pokračovala v poklesu, který trvá už 12 let. V roce 2017 Británie spotřebovala stejné množství elektřiny jako v roce 1987. Přitom dnešní Británie má přibližně o 8 milionů obyvatel více než v roce 1987.

Trend poklesu spotřeby elektřiny je zapříčiněn především větší efektivitou průmyslové výroby a přestěhováním některých energeticky náročných výrob do zahraničí. V blízké budoucnosti se ale v souvislosti s růstem počtu elektrických aut očekává opětovný růst spotřeby.

V letošním roce se očekává pokračováním nastoupených trendů. Úloha uhelných elektráren v energetickém mixu se bude omezovat pouze na výrobu ve špičkách a produkce elektřiny z větru bude dále narůstat. (mar)