Premiér Andrej Babiš i před druhým kolem prezidentské volby podpořil současnou hlavu státu Miloše Zemana.

Premiér Andrej Babiš i před druhým kolem prezidentské volby podpořil současnou hlavu státu Miloše Zemana. Neformální spojenectví mezi Zemanem a Babišem tak i nadále pokračuje. Babiš nicméně Zemanovi radí, aby si držel větší odstup od Ruska a svých pobočníků Nejedlého a Mynáře, kteří mají vazby na východ.

„Nemám důvod měnit názor z hlediska podpory,“ konstatoval Babiš. Následujícími větami však naznačil, že jeho vztah k Zemanovi po skončení první ho kola mírn ochladl.

„Pokud chce uspět ve druhém kole, tak by měl jasně deklarovat, že nechce orientovat naši zemi na východ, na Rusko a na Čínu, a že to dělá jen pro naše firmy, aby tam dělaly byznys,“ doporučil premiér Zemanovi.

Zeman se donedávna profiloval jako eurooptimista

Zeman je v poslední době považován za protiunijního politika a podporu mu proto vyslovila například i protiunijní Okamurova SPD. Ve skutečnosti je však postoj Miloše Zemana vůči EU rozporuplný a nejasný.

Zeman sice podporuje referendum o vystoupení z EU (čímž frustruje všechny europeisty, neboť ti se obávají, že by veřejnost mohla v referendu říci unii NE), ale současně podporuje setrvání Česka v EU.

Euro ano i ne

Nejasný je i jeho názor na přijetí eura, respektive na vstup Česka do eurozóny. Ještě v roce 2015 Zeman žádal urychlení procesu přijetí eura. Dokonce k tomu v květnu 2015 svolal do Lán mimořádnou schůzku na nejvyšší úrovni. Schůzky se účastnili premiér Bohuslav Sobotka, ministr financí Andrej Babiš a guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Loni však už Zeman přijetí eura podmiňoval odchodem Řecka z eurozóny.

„Není dobré, aby český daňový poplatník platil řecké dluhy,“ prohlásil Zeman s tím, že bez vyloučení Řecka z eurozóny by přijetí eura odporovalo českým národním zájmům.

(mir)