Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Inflace na Slovensku zůstala na 1,9 procenta. 

Tempo meziročního růstu spotřebitelských na Slovensku loni v prosinci činilo 1,9 procenta. To je stejná úroveň jako v listopadu, kdy byla inflace v zemi nejvyšší od března roku 2013. Mírně zlevnily potraviny. V průměru za celý minulý rok zboží a služby na Slovensku zdražily o 1,3 procenta.

Airbus opět porazil Boeing v zakázkách 

Evropský výrobce letadel Airbus v roce 2017 opětovně porazil svého konkurenta, firmu Boeing, v nových zakázkách. Airbus však dodal zákazníkům méně letadel než americký konkurent. Airbus uvedl, že loni získal zakázky na 1109 letadel, což je proti předchozímu roku nárůst o 52 procent. Boeing již dříve oznámil, že obdržel 912 objednávek.

Leo Express posiluje v Německu i Polsku

Společnost Leo Express chce posilovat v Německu a jezdit do Polska. Uvedl to pro HN ředitel Leo Expressu Peter Köhler. Dopravce plánuje navýšit kapacitu svých vlaků na lince mezi Berlínem a Stuttgartem. V první polovině letošního roku začnou vlaky soukromého dopravce jezdit do Polska.

Přesun nádraží v Brně vyjde až na 45 miliard

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) podpořil přesun hlavního vlakového nádraží do lokality u řeky. Chce, aby se stavělo co nejdříve a s přispěním peněz z EU. Jihomoravští zastupitele na pondělní schůzi podpořili odsun nádraží. Druhou variantou je stavba ve středu města pod Petrovem poblíž současného nádraží. Stavba u řeky má stát od 42 do 45 miliard korun, pod Petrovem od 42 do 56 miliard korun.

Volkswagen se dohodl na urovnání kanadské žaloby 

Německá automobilka Volkswagen se dohodla na urovnání hromadné žaloby, kterou kvůli emisnímu skandálu podali její zákazníci v Kanadě. Firma na odškodnění těchto zákazníků vynaloží až 290,5 milionu kanadských dolarů. Dohoda, kterou ještě musí schválit soud, se týká zhruba 20 000 automobilů s třílitrovými naftovými motory. (sfr)