Odboráři zastupující ostrahu věznice si stěžovali, že migranty by měli hlídat regulérní policisté.

Migranti ve Španělsku zdemolovali zcela nové prostory vězení ve městě Archidona. Úplně nové prostory město vyhradilo stovkám migrantů, kteří měli být vyhoštěni. Ti místo změnili k nepoznání. Proti zadržování migrantů v nelidských podmínkách mezi protestovali ochránci lidských práv.

Běženci při opakovaných protestech zdemolovali vybavení věznice včetně oken a nábytku a musela proti nim zasahovat policie. Vězení mělo být přitom pro vězně otevřeno teprve v prvním čtvrtletí letošního roku.

Odboráři zastupující ostrahu věznice si stěžovali, že migranty by měli hlídat regulérní policisté. Naopak ochránci lidských práv tvrdí, že umístěním migrantů do vězení úřady porušují zákon. Před vězením proto uspořádali sérii protestů a blokovali policejní autobusy s vyhoštěnými migranty.

Migranti z Alžírska budou vyhoštěni do 60 dní od vstupu na španělské území a jejich umístění v zařízení je jen dočasné, uvedla vláda v prohlášení. Část z běženců už věznici opustila. Aktivisté i přesto uspořádali sérii protestů.

„Vězení podle mě není vhodné pro zadržování migrantů, říkala jsem to už předtím, ale pochopitelně se mě nikdo nezeptal na můj názor,“ nechala se slyšet starostka města.

(mir)