Americký prezident Donald Trump zrušil svoji návštěvu Londýna, která již byla naplánována na únor. Trump tento svůj překvapivý krok oficiálně zdůvodnil nesouhlasem s budovou nové americké ambasády. Média spekulují, že se ve skutečnosti urazil kvůli tomu, že jeho návštěvě nedostala oficiální formát. Londýnský starosta Khan uvedl, že důvodem zrušení návštěvy je Trumpova obava z možných masových protestů obyvatel britské metropole.

Americký prezident Donald Trump zrušil chystanou únorovou návštěvu Londýna. Svůj krok zdůvodnil tím, že nesouhlasí se stěhováním americké ambasády v Londýně. Podle spekulací se prý Trumpovi nelíbil formát návštěvy, která měla být pouze pracovní, nikoli oficiální státní.

Trump svůj odmítavý krok zdůvodnil nesouhlasem s novou americkou ambasádou, která je situována na okraji Londýna.

„Důvod, proč jsem zrušil cestu do Londýna, je, že nejsem velký fanoušek kroku Obamovy administrativy, která možná nejlépe umístěnou a nejlepší ambasádu v Londýně prodala za pár šupů, jen aby na periferii postavila novou za 1,2 miliardy dolarů (25,4 miliardy korun),“ napsal Trump na Twitteru.

Rozhodnutí přestěhovat diplomatické zastoupení USA v britské metropoli však bylo učiněno několik měsíců před Obamovým příchodem do Bílého domu a to již na podzim 2008, kdy v Bílém domě úřadoval republikánský prezident George Bush mladší.

Nejmenovaný zdroj uvedl, že prezidenta od cesty do Londýna mohl odradit nedostatečný lesk návštěvy, neboť její součástí by nebyly oficiální pocty a ani setkání s královnou Alžbětou II. V plánu bylo jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Trump loni přijal pozvánku britské královny na oficiální návštěvu Británie při příležitosti jednání s Mayovou.

Londýnský starosta Sadiq Khan prohlásil, že Trump má obavu z Londýňanů, kteří se staví tvrdě proti politice a krokům amerického prezidenta.

“Zdá se, že k prezidentovi doputoval vzkaz od mnoha Londýňanů, kteří milují a obdivují Ameriku a Američany, ale považují Trumpovu politiku a jeho aktivity za neslučitelné s hodnotami, jako je inkluze, diverzita a tolerance, jež naše město vyznává,“ uvedl Khan.

“Jeho návštěvu by nepochybně provázely masové mírumilovné protesty,“ podotkl londýnský starosta.

Britská premiérka byla prvním státníkem, který se setkal s Trumpem po jeho uvedení do funkce v lednu 2017. (sfr)